1.9 C
Linköping
måndag, april 15, 2024

Minska spridningen av invasiva främmande arter – Uppmaning från Länsstyrelsen

Nu börjar Länsstyrelsen Östergötland årets arbete med att informera om invasiva arter man kan minska spridningen dessa.

Invasiva främmande arter sprids av människor, oftast helt omedvetet när man ägnar sig åt sin fritidssysselsättning, framför allt trädgårdsarbete, fiske eller båtliv.

Länsstyrelsen Östergötland uppmanar allmänheten att hålla utkik efter invasiva främmande arter i naturen och rapportera fynd på antingen www.invasivaarter.nu eller www.rappen.nu. Tillsammans kan vi kartlägga utbredningen av invasiva främmande arter

– Länsstyrelsen Östergötland kommer att delta i en nationell informationssatsning som syftar till att uppmärksamma invasiva främmande arter och hur vi kan minska spridningen av dessa. Det är femte året i rad som Naturvårdsverkets och Havs- och Vattenmyndigheten samordnar den här informationssatsningen, och vi har varit med de senaste fyra åren, säger Nathalie Bjällerhag, samordnare för invasiva främmande landlevande arter på Länsstyrelsen Östergötland i ett pressmeddelande.

Förbjudet att sprida

Det är alltid förbjudet att sprida de arter som finns på EU:s förteckning över invasiva främmande arter. Dit hör till exempel jättebalsamin, jätteloka, signalkräfta och smal vattenpest. Det finns också arter som inte är förbjudna men som kan skada den biologiska mångfalden i Sverige. Det gäller till exempel sjögull, svarthuvad snigel, blomsterlupin och parkslide.

RELATERADE ARTIKLAR

Över hundra anmälningar har inkommit till polisen angående skadegörelse på bilar i området Lagerlunden...
Klockan 03:46 inkommer ett larm till polisen om att det iakttagits någon form av...
Polisen larmas 23:50 igår om en misshandel i en trappuppgång till ett flerfamiljshus i...

FÖLJ LKPG.NEWS

3,582FöljareGilla
81FöljareFölj
16FöljareFölj

VÄDRET I LINKÖPING

Linköping
klar himmel
1.9 ° C
2.2 °
-0.3 °
85 %
3.6kmh
3 %
mån
11 °
tis
7 °
ons
8 °
tor
6 °
fre
7 °