18.9 C
Linköping
torsdag, september 21, 2023

Region Östergötland ledde övning under Aurora 2023

Igår deltog Region Östergötland och Försvarsmakten deltog Polismyndigheten, Räddningstjänsten Östra Götaland och Länsstyrelsen i Östergötland i en Försvarsmaktsövningen inom ramen för Aurora 2023.

Aurora 23 är en övning där samtliga försvarsgrenar och stridskrafter deltar och som ökar den samlade förmågan att möta ett väpnat angrepp mot Sverige. Med 500 deltagare och flera regionala aktörer var gårdagens övning på Malmen i Linköping den största som Region Östergötland deltagit i och lett. Det var också första övningen med Försvarsmakten sedan början av 1990-talet.

Civil-militär samverkan i länet

– Det här var den första samövningen någonsin där Försvarsmakten lämnat över stora delar av planeringen till en civil aktör genom, i det här fallet, Katastrofmedicinskt centrum, KMC, inom Region Östergötland, säger Andreas Westöö, verksamhetschef på KMC och övningsledare på regionens hemsida och fortsätter

-Jag vill rikta ett tack till alla som deltog i planeringen av övningen och alla som övade för en god insats.

Robotattack mot helikopterflottiljen Malmen

Scenariot för övningen var en robotattack mot helikopterflottiljen Malmen, med ett stor antal skadade. Under övningen spelades också en allvarlig trafikolycka i länet in och ytterligare en explosion, vilket sammantaget ledde till en stor belastning på sjukhusen runt om i Östergötland.

Plats för flera av övningsmomenten var ett skadeplatsområde i anslutning till helikopterflottiljen Malmen, där ett 100-tal skademarkörer togs om hand för transport till sjukhus. Medverkade gjorde också olika lokala ledningsfunktioner på sjukhusen runt om i länet, liksom ledningsstaber hos de olika aktörerna i övningen. På KMC övades de olika funktionerna i regional sjukvårdsledning, liksom delar av den politiska ledningen.

RELATERADE ARTIKLAR

Polisens regionledningscentral har hanterat ett 75-tal ärenden som rör Östergötlands län. Inga större händelser...
Nu i höst inleder Linköpings kommun pilotprojekt kring det kontroversiella språkkravet på anställda i...
Den man som polisen söker efter igår i trakterna runt Ljung utanför Linköping...

FÖLJ LKPG.NEWS

3,582FöljareGilla
81FöljareFölj
16FöljareFölj

VÄDRET I LINKÖPING

Linköping
klar himmel
18.9 ° C
19.8 °
18.2 °
78 %
4.6kmh
0 %
tor
24 °
fre
21 °
lör
18 °
sön
16 °
mån
18 °