14 C
Linköping
onsdag, juli 24, 2024

Biskop emeritus Martin Lönnebo är död

Den tidigare biskopen i Linköpings stift har avlidit den 26 april efter en kort tids sjukdom meddelar Svenska kyrkan på sin hemsida.

Biskop emeritus Martin Lönnebo blev 93 år. Han var biskop i Linköpings stift 1980-1995.

– Det är med sorg jag mottagit besked att Martin Lönnebo avlidit. Jag fick förmånen att som ny biskop i stiftet träffa Martin Lönnebo vid några tillfällen. Redan efter biskopsvalet i höstas tog han kontakt med mig och hälsade mig välkommen. Han har mött mig med stor uppmuntran och han kommer genom sina texter fortsatt inspirera mig. Våra omtankar och förböner får nu omsluta hans hustru och familj”, säger Linköpings stifts biskop Marika Markovits.

Biskopen i Linköpings stift

Martin Lönnebo har i hela sin tid som präst och biskop haft ett stort engagemang för naturen och miljön och intresse för vetenskap och filosofi samt idrott i alla former. Som domkyrkokaplan i Uppsala tog han initiativet till den första ljusbäraren i Svenska kyrkan efter reformationen. Ljusbäraren, med namnet Folkförsoningens träd, var på plats inför Kyrkornas världsråds möte i Uppsala 1968.

Lönnebo var präst i Uppsala stift från 1959 och blev där Svenska kyrkans förste domkyrkokaplan 1968. Efter tre år som domprost i Härnösands stift utnämndes han till biskop i Linköpings stift 1980 och blev emeritus 1995.Som nybliven pensionär skapade han den så kallade Frälsarkransen, ett radband av olika pärlor som var och en representerar olika aspekter av kristen tro.

Källa: Svenska kyrkan

RELATERADE ARTIKLAR

Skyddsjakt efter varg i nordvästra länsdelen avslutad, ingen varg har fällts. Skyddsjakten efter den...
Polisens regionledningscentral öst hanterat ett 120-tal ärenden som rör Östergötlands län. Höga smäller i Norrköping Flera...
Polisens regionledningscentral öst har hanterat ett 120-tal ärenden som rör Östergötlands län. Det har...

FÖLJ LKPG.NEWS

3,582FöljareGilla
81FöljareFölj
16FöljareFölj

VÄDRET I LINKÖPING

Linköping
molnigt
14 ° C
14.2 °
12.8 °
94 %
1kmh
75 %
ons
21 °
tor
20 °
fre
22 °
lör
23 °
sön
19 °