18.2 C
Linköping
torsdag, juli 25, 2024

Krönika: Från politik till juridik – om skolnedläggningarna

Skolnedläggningarna fortsätter att röra upp känslor och väcka protester.

Idag kommer förmodligen en av de sista partipolitiska debatterna om de aktuella skolornas öde att äga rum i kommunfullmäktige i och med att nämndernas internbudgetar samt en interpellation avhandlas.

Beslutet om skolnedläggningarna är redan fattat i Barn- och ungdomsnämnden (BoU) och skolvalet har pågått med åtkomst enbart till de skolor som inte är nedlagda.

Många menar att det var ett felaktigt beslut som togs i odemokratisk ordning och dessutom av en nämnd som inte har kompentens att fatta ett sådant omfattande beslut.

Från Barn- och ungdomsnämnden till Förvaltningsrätten

Barn- och ungdomsnämndens majoritet, socialdemokrater och moderater (S och M) i Linköpings kommun beslutade den 23 mars 2023 att ett antal skolor och förskolor skulle läggas ned. Fyrtionio personer överklagade beslutet och samtliga begärde också att beslutet tills vidare inte skulle gälla (inhibition).

Förvaltningsrätten i Linköping avslog den siste mars alla yrkanden om inhibition av Linköpings kommuns beslut att lägga ned ett antal skolor och förskolor

Beslutet i domstolen innebar att nämndens beslut verkställdes. Överklagandena kommer senare upp i förvaltningsrätten när det är för sent.

Oppositionen och Sisyfos

Oppositionen har sedan de överraskades med information om nedläggningen av skolorna bedrivit ett Sisyfosarbete för att rädda skolorna mot socialdemokraternas och moderaternas beslut.

Ledamöterna för oppositionspartierna, Fp, LL, Kd, C, V och Sd har försökt med alla medel att ändra på verkställigheten att lägga fyra skolor och elva förskolor. Ett beslut som berör drygt 500 skolelever och cirka 800 förskoleplatser.

Nämndinitiativ, motioner, yrkanden, återremitteringar, reservationer har framförts i Stadshuset av de olika partierna i oppositionen. Ibland har oppositionen agerat gemensamt mot nedläggningarna och ibland har centerpartiet hoppat av Mesalliansen.

Fp, LL, Kd, C, V och Sd har makten?

Tricket för S oh M har, efter beslutet i Barn och ungdomsnämnden, varit att hålla alla beslut utanför Kommunfullmäktige där oppositionen har en majoritet av ledamöterna.

I ärendet, om skolornas vara eller icke vara, har en del mycket viktiga och demokratiska problem uppenbarat sig.

Liknelserna med nedläggningarna av Munkshagsskolan och Lillgårdsskolan samt “Östbergaskolan”, är slående. Kortsiktiga perioder i det statistiska underlaget, en undermålig förankringsprocess och inte minst en smått kaotisk situation för elever och lärare som fått flytta på sig är några av de erfarenheter som borde klinga välbekanta för en del äldre kommunpolitiker.

Luckorna i kommunallagen

Den aktuella kommunala beslutsprocessen har också blottlagt ett antal “luckor” iden lokala demokratin.

  • Hade Barn och ungdomsnämnden beslutskompetens i ärendet?
  • Hur ska information- och förankring, av ett så pass stort beslut, hanteras gentemot föräldrar/barn och opposition?
  • Även “Ordförandebeslutet” som togs i kommunstyrelsen om avvisandet av oppositionens nämndinitiativ är värt att belysa ur ett kommunalrättsligt perspektiv.

Politiska frågor avgörs i domstol för framtida vägledning?

Skolnedläggelsen har mött en massiv kritikerstorm från föräldrar och personal.

Förvaltningsrätten fortsatta behandling av överklagandena kommer kanske att belysa en del av dessa luckor. Men förmodligen tar Förvaltningsrätten en enklare väg.

Idag på kommunfullmäktige sammanträdet ställer oppositionen, dock inte centerpartiet, upp en retorisk interpellation; Har Barn och ungdomsnämnden de resurser som krävs?

RELATERADE ARTIKLAR

Polisen har hanterat ett 60-tal ärenden i Östergötlands län. Larm inkommer 03:10 om en brinnande...
Linköping FC värvar isländsk U23-spelare, Maria Ólafsdóttir Grós. När hon nu ansluter till...
Polisens regionledningscentral öst hanterat ett 100-tal ärenden som rör Östergötlands län. Inga grova våldsbrott har...

FÖLJ LKPG.NEWS

3,582FöljareGilla
81FöljareFölj
16FöljareFölj

VÄDRET I LINKÖPING

Linköping
molnigt
18.2 ° C
20 °
17.2 °
84 %
4.6kmh
75 %
tor
22 °
fre
24 °
lör
20 °
sön
22 °
mån
22 °