3.6 C
Linköping
måndag, april 15, 2024

Nu upphävs högriskområdet för fågelinfluensa i länet

Nu upphävs restriktionerna för alla fjäderfän och fåglar som hålls för privat eller kommersiellt bruk.

Detta innebär att fjäderfä och andra fåglar i fångenskap från och med 25 april 2023 återigen får gå utomhus. Hobbyhöns får nu gå fritt och det blir också åter tillåtet att anordna utställningar, tävlingar och liknande arrangemang så som marknader i hela landet.

Utpekat område sedan 2016

Östergötland har sedan 2016 varit ett av de utpekade högriskområden i landet för fågelinfluensa där restriktioner har gällt. Säsongen 2022/2023 konstaterades betydligt färre utbrott än föregående år. Under 2023 har två besättningar drabbats. Senaste utbrottet av fågelinfluensa på tamfågel var i Skåne den 21 mars 2023. Efter en riskvärdering från Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) beslutar nu Jordbruksverket att upphäva beslutet om högriskområdet för fågelinfluensa i sin helhet.

– Beskedet om upphävandet av högriskområde är efterlängtat, men faran är inte helt över. Viruset finns bland vilda fåglar och vi uppmanar alla som har fåglar att fortsätta vara noga med hygien och smittskydd för att minimera risken att få in smitta i besättningen. Det gäller särskilt om det finns många vattenlevande vilda fåglar eller flyttfågelsträck i närheten, säger Katharina Gielen, smittskyddschef på Jordbruksverket i ett pressmeddelande.

RELATERADE ARTIKLAR

Klockan 20:00 larmades polis, räddningstjänst och ambulans till stadsdelen Navestad i Norrköping efter samtal...
Över hundra anmälningar har inkommit till polisen angående skadegörelse på bilar i området Lagerlunden...
Klockan 03:46 inkommer ett larm till polisen om att det iakttagits någon form av...

FÖLJ LKPG.NEWS

3,582FöljareGilla
81FöljareFölj
16FöljareFölj

VÄDRET I LINKÖPING

Linköping
klar himmel
3.6 ° C
4 °
2.7 °
75 %
4.1kmh
0 %
mån
10 °
tis
6 °
ons
9 °
tor
4 °
fre
7 °