1.9 C
Linköping
måndag, april 15, 2024

“Life Bridging the GapEU” projektet 2016-2022 har varit framgångsrikt

EU-projektet Life Bridging the Gap har mellan 2016 och 2022 restaurerat livsmiljöer för arter som lever i ekhagmarker i Östergötlands län och i Blekinge, Kalmar. Nu är slutrapporten klar och även om det tar många år innan vi ser de samlade effekterna, kan länsstyrelserna konstatera att statusen är god i en stor del av projektområdena.

Värdefulla ekhagmarker är hotade, och det beror främst på att markägare slutar använda dem och de växer igen. Att åter öppna upp markerna och använda betesdjur som håller öppet kring ekarna är en nyckelfaktor för att bevara naturvärdena.

Drygt 800 hektar har restaurerats

Deltagarna i projektet har restaurerat över 800 hektar ekhagmarker och över 58 kilometer stängsel har satts upp. Dessutom har avtal tecknats med djurhållare för att djur nu ska beta i områdena.

– LIFE Bridging the Gap har använt sig av många olika restaureringsmetoder, för att återskapa ett fungerande eklandskap. Totalt har projektet förbättrat statusen i över 1400 hektar, säger Carina Greiff, projektledare, Länsstyrelsen Östergötland i ett pressmeddelande.

Drygt 900 träd och 22 000 buskar har planterarats

Ett hot mot dessa värden är att landskapet inte längre hänger ihop på grund av att vi människor tagit ned träd för att bygga hus och vägar. Genom att plantera över 900 träd och 22 000 buskar har projektet bidragit till att säkra föryngringen.

– Det finns ofta också andra åldersglapp i våra ekområden. Det kan finnas fyrahundraåriga ekar, men nästa generation är bara cirka 80 år. Många av arterna knutna till ekar lever i håligheter och det får en ek naturligt efter kanske 200 år. Genom att medvetet skada de lite yngre ekarna genom en metod som kallas veteranisering skapas strukturer som normalt uppkommer i betydligt äldre träd. I projektet har över 1400 träd veteraniserats, säger Carina Greiff.

480 stora holkar för insekter har satts upp

För att gynna skalbaggar och andra insekter knutna till ek har 480 stora holkar för insekter, så kallade mulmholkar har satts upp. Dessutom har ekstockar grävts ned en bit i marken för att gynna ekoxen. Dessa kallas för ekoxekomposter, men de har visat sig inhysa 211 arter, varav 18 är rödlistade.

– Genom projektet är vi många som fått stor erfarenhet och fler verktyg att arbeta med för att rädda det unika svenska eklandskapet. För att kunna bevara dessa värden i framtiden krävs det dock att man inte bara jobbar i de skyddade områdena utan binder ihop eklandskapen genom en grön infrastruktur och jobbar med dessa miljöer i hela landskapet, berättar Carina Greiff.

RELATERADE ARTIKLAR

Över hundra anmälningar har inkommit till polisen angående skadegörelse på bilar i området Lagerlunden...
Klockan 03:46 inkommer ett larm till polisen om att det iakttagits någon form av...
Polisen larmas 23:50 igår om en misshandel i en trappuppgång till ett flerfamiljshus i...

FÖLJ LKPG.NEWS

3,582FöljareGilla
81FöljareFölj
16FöljareFölj

VÄDRET I LINKÖPING

Linköping
klar himmel
1.9 ° C
2.2 °
-0.3 °
85 %
3.6kmh
3 %
mån
11 °
tis
7 °
ons
8 °
tor
6 °
fre
7 °