0.4 C
Linköping
fredag, mars 1, 2024

Westman-Wernerska stiftelsen delade ut nästan 30 miljoner kronor

Idag var det dags att tillkänna ge vilka som fått pengar från Westman-Wernerska stiftelsen . Stiftelsen bildades år 1913 har enbart utdelning vart femte år. I år delades det ut 29 730 500 kronor ut sammanlagt till till 26 olika projekt.

Hela 42 hade kommit in ansökningar kommit in denna gången och mest pengar Östergötlands museum för tillfälliga utställningar, och den lägsta summan gick gick till Linköpings Guideklubb för att de ska kunna sy nya kläder för sina rollspelsinspirerade rundturer.

Henric på Valla gård

Den 17 december 1913 överlämnade Henric Westman genom ett gåvobrev 100 000 kronor till Linköpings stad samt förordnade att medlen skulle bilda en fond under namn av Westman-Wernerska fonden. I gåvobrevet skrev Henric Westman om sina förhoppningar och framtidsdrömmar och om sin älskade hembygd.

– De prioriteringar vi har gjort känner vi oss trygga i. Samtliga ansökningar som kom in var alla behjärtansvärda. Vi landade i 26 olika projekt där den högsta summan ligger på 4 miljoner, till Östergötlands museum, och den lägsta på 8 500, till Linköpings guideklubb, säger Rolf Edelman (M), ordförande i Westman-Wernerska stiftelsen i ett pressmeddelande.

Vem som helst får söka pengar

Alla kan ansöka om utdelning efter en ansökan till stiftelsen. Nämnden lämnar sedan in ett förslag om vilka som ska föreslås att ta del av utdelningen. Det är kommunfullmäktige som tar det slutgiltiga beslutet ograverat.

– Henric Westman ville att pengarna från stiftelsen skulle gå till bland annat kulturen i Linköping för att gynna staden och för att vi som stad skulle sticka ut lite, i förhållande till andra städer. Han var intresserad av skönhetsvärdena natur och kultur. Vi får tolka de ansökningar vi får in utifrån de premisserna, säger Eva Joelsson (S), vice ordförande i Westman-Wernerska stiftelsen.

Lambohovs säteri får pengar

Kultur- och fritidsnämnden får nu 3 miljoner kronor från Westman-Wernerska stiftelsen för att göra säteriet mer tillgängligt för allmänheten. Östergötlands museum får hela 4 miljoner kronor för att utveckla sin utställningsverksamhet. Resten av pengarna, 22 730 500 kronor, skickas till de andra 24 projekten som beviljats medel.

Därefter finns det 16 983 kronor kvar men dessa pengar sparas till nästa utdelningstillfälle som är om fem år.

Westman-Wernerska stiftelsen:

…ska användas till särskilda för staden gagneliga ändamål av ideell betydelse, vilkas tillgodoseende är av varaktig nytta, vilka “icke tillhör stadens löpande hushållsangelägenheter och ej heller äro av den beskaffenhet, att det lagligen åligger staden som en dess skyldighet att med allmänna medel om dem draga försorg”. Under inga omständigheter får fonden tagas i anspråk “till agitation för nykterhet, politik och dylikt”. Med “staden” avses det område som år 1970 utgjordes av före detta Linköpings stad. Ny utdelning till samma ändamål får inte ske förrän efter 30 år.

RELATERADE ARTIKLAR

Hälso- och sjukvårdsnämnden beslutade i veckan att avgifter för viss vaccination mot covid-19. Den 1...
Regeringen har idag utsett Juno Blom till ny barnombudsman och samtidigt chef för Barnombudsmannen. Juno...
Hele 84 procent uppger att de har tillgång till den sjukvård de behöver. 61...

FÖLJ LKPG.NEWS

3,582FöljareGilla
81FöljareFölj
16FöljareFölj

VÄDRET I LINKÖPING

Linköping
lätt molnighet
0.4 ° C
1 °
-0.6 °
91 %
4.1kmh
20 %
fre
7 °
lör
6 °
sön
6 °
mån
6 °
tis
3 °