11.7 C
Linköping
onsdag, september 27, 2023

Landshövdingen ska utreda kommuners ansvar

Regeringen har nyligen beslutat om en statlig utredning för att utreda frågan om kommuners och regioners grundläggande ansvar inför och under fredstida kriser och höjd beredskap samt genomföra ett antal analyser och lämna nödvändiga författningsförslag.

Som särskild utredare för uppdraget har landshövding Carl Fredrik Graf utsetts. Utredningstiden löper fram till den 29 mars 2024. Graf ska i samband med utredningen bland annat se över den nuvarande regleringen i lagen.

Nytt Uppdrag

Igår förordnades Östergötlands landshövding Carl Fredrik Graf till det nya uppdraget som syftar till att förstärka och utveckla kommuners och regioners beredskap.

– Jag ser fram emot uppdraget. Det känns angeläget och viktigt. Jag hoppas att mina erfarenheter från att under tolv år ha varit ordförande i en kommunstyrelse tillsammans med de insikter jag fått som landshövding ska komma till nytta i utredningsarbetet, säger Carl Fredrik Graf i ett pressmeddelande.

Med anledning av Rysslands pågående anfallskrig

En starkt bidragande orsak till behovet av utredningen är, enligt regeringen, att det säkerhetspolitiska läget i Sveriges närområde och i Europa har försämrats väsentligt med anledning av Rysslands pågående anfallskrig mot Ukraina.

– Kommuner och regioner har ett mycket omfattande samhällsansvar inför och under fredstida kriser och höjd beredskap. I dag regleras detta i en lagtext som togs fram i en helt annan tid, då hotet om krig var fullständigt otänkbart, säger ministern för civilt försvar Carl-Oskar Bohlin.

.

RELATERADE ARTIKLAR

I morse skedde en kraftig explosion på Järdalavägen i Ekholmen. Larmet kom vid klockan...
Polis larmades klockan 06:04 till Järdalavägen i Ekholmen med anledning av att flera inringare hört...
Den senaste tiden har stuckit ut i polisregion Öst när våldsbrott som mordförsök, vapenbrott...

FÖLJ LKPG.NEWS

3,582FöljareGilla
81FöljareFölj
16FöljareFölj

VÄDRET I LINKÖPING

Linköping
dimma
11.7 ° C
12.2 °
11 °
95 %
2.1kmh
0 %
ons
21 °
tor
22 °
fre
17 °
lör
16 °
sön
15 °