14 C
Linköping
onsdag, juli 24, 2024

Upplev Earth hour i Linköping

Text: Jahanara Nuri


Imorgon deltar Linköpings kommun återigen i “Earth Hour”; en medborgarmobiliseringen för planeten. Earth Hour är den världsomspännande miljömanifestationen som anordnas av Worldwide fund for nature, WWF.

Linköpingsborna får åter uppleva ett antal flera stora evenemang igen. Evenemangen är för både för vuxna och för barn.

Programmet består av flera delar; Cirkus-Emma ger medborgarna en eldshow. Programmet “; en kväll med Henrik Ekman”. Ekman är en berömd vetenskapsjournalist, och författare” som har kallats Sveriges David Attenborough. Det blir fotoutställning och tal varvat med Melinda Ackerängs musik. Ekman kommer att reflektera över sin nya bok “Natur vi ärvde – en miljöresa från tyst vår till het sommar”.

Släck ned

Sedan 2007 har den ikoniska Earth Hour uppmuntrat ledare, regeringar, individer, samhällen och företag att stänga av elektriska lampor i en timme med start klockan 20 30. Grundtanken är att uppmuntra människor att omvärdera sina konsumtionsvanor och ta ett steg mot mer miljövänliga aktiviteter i sin vardag. Var och en av oss kan bidra till global hållbarhet genom att lyfta fram miljöbehov, relaterade till, till exempel mat, försvar av biologisk mångfald, rörlighet, energi, sötvatten med mera

Varningar om planetens framtid

I mars 2023 släppte “Intergovernmental Panel on Climate Change” sin sjätte utvärderingsrapport (IPCC AR6). Där världens ledande forskare har varnat för att planeten “mer sannolikt än inte” kommer att nå en 1,5 graders ökning sedan förindustriella nivåer, på kort sikt. Och resultatet är “allt mer oåterkalleliga förluster”.

– Earth Hour är symboliskt för att ge en signal till politikerna att vi måste agera eftersom klimatet och den biologiska mångfalden är något som vi måste ta på allvar och arbeta mer med, säger Sara Spjut, energi- och klimatstrateg på Östergötlands länsstyrelse.

En miljard deltog

Förra året deltog en miljard människor i evenemanget för att få folk att tänka på hur människor kan engagera sig i miljöfrågor.

– Just nu är det en sorts mörk situation. Det är ett krig i världen och allt vi hör om miljön är väldigt tungt, så jag tror att när människor möts. Vi måste ha den här samhörigheten, att fortsätta. Sådana offentliga evenemang inspirerar individer att ta ett steg framåt för miljön’, menar Sara.


Miljöfrågor förvärras av polariserad politik på lokal och global nivå. En mer samlad insats är viktig nu än någonsin tidigare. Det är möjligt om människor kliver upp för att återställa sina sjöar, giftfri luft, mat och vatten, mark och skogar, marint liv, havsörnar, gråsälar eller uttrar.

Programmet arrangeras gemensamt av Länsstyrelsen i Östergötland, Linköpings kommun och Domkyrkan. Gå med i Earth Hour-evenemanget.

Text: Jahanara Nuri

RELATERADE ARTIKLAR

Skyddsjakt efter varg i nordvästra länsdelen avslutad, ingen varg har fällts. Skyddsjakten efter den...
Polisens regionledningscentral öst hanterat ett 120-tal ärenden som rör Östergötlands län. Höga smäller i Norrköping Flera...
Polisens regionledningscentral öst har hanterat ett 120-tal ärenden som rör Östergötlands län. Det har...

FÖLJ LKPG.NEWS

3,582FöljareGilla
81FöljareFölj
16FöljareFölj

VÄDRET I LINKÖPING

Linköping
molnigt
14 ° C
14.2 °
12.8 °
94 %
1kmh
75 %
ons
21 °
tor
20 °
fre
22 °
lör
23 °
sön
19 °