-2.1 C
Linköping
torsdag, november 30, 2023

Nya möten om skolnedläggningarna – Oppositionen ger sig inte

Oppositionspartierna Ll, Fp, Kd, Sd och vänsterpartiet fortsätter nu kampen mot nedläggningarna av skolor och förskolor trots nederlaget i Barn och-ungdomsnämnden (Bou) igår. En kommunfullmäktigemotion ska lämnas in av dessa partier och en motion lämnas in av centerpartiet.

På kommunens hemsida sammanfattas inledningsvis Bou beslutet så här:

“Efter vårterminen 2023 kommer Linköpings kommun att stänga två grundskolor och tre förskolor på grund av en minskande befolkningsprognos. Beslutet har fattats efter en noggrann utvärdering av behoven och resurserna inom kommunens skolor och förskolor….”.

Den inledningen på hemsidan delas säkert inte av oppositionspartierna som tillsammans har en majoritet i kommunfullmäktigesamlingen. Nu samlar dessa partier ihop sig för olika politiska åtgärder som säkerligen kommer att pågå en längre tid framöver.

Till kamp för demokratin

Idag kallar delar av oppositionen till presskonferens för att presentera hur motståndet ska föras vidare. Oppositionen i Linköpings kommunfullmäktige lägger idag fram två initiativ. Det är Linköpingslistan som tillsammans med Miljöpartiet, Kristdemokraterna, Liberalerna och Sverigedemokraterna, som har arbetat fram en motion som belyser flera brister i styrets hantering av ärendet. Motionen, skrivs under av Linköpingslistan, Liberalerna,
Sverigedemokraterna, Miljöpartiet, Kristdemokraterna samt Vänsterpartiet, kommer att
lämnas in till kommunfullmäktigesammanträdet den 28 mars. Partierna lämnar även in en begäran om att det ska hållas ett extra sammanträde i kommunfullmäktige för att behandla motionen.

Ska hanteras i Kommunstyrelse och i kommunfullmäktige

Andemeningen i partiernas initiativ är att ärendets räckvidd och omfattande ekonomiska samt politiska konsekvenser naturligtvis innebär att det inte ska behandlas i enbart i Barn och ungdomsnämnden, utan av kommunfullmäktige. Tilläggas kan därmed också att ärendet och nämndinitiativet borde ha först ha hanterats på ett korrekt sätt av den samordnande kommunstyrelsen i stället för att avvisas direkt av Ks ordföranden.

Centern lämnar också in en motion

Hitintills har alla oppositionspartier agerat tillsammans mot socialdemokrater och moderater på ett intensivt sätt. Denna “enfrågeallians” får troligen, utan förundersökning, betraktas som ett unikum i Linköpingspolitiken i alla fall i “modern tid”.

Centerpartiet är dock inte med på den ovannämnda motionen utan agerar nu själva i frågan.

– Vi har haft en alldeles speciell process i det det här ärendet. Vi fick ut förslaget alldeles för sent för att kunna ta ställning. Vi skulle ha behövt ha politiska kontrollstationer i politiken för att gå igenom utredningen och diskutera förslaget. Man kan säga att ledningen ville riva av plåstret direkt utan någon längre diskussion, säger centerpartiets talesperson i kommunen Lars Vikinge som även han är tveksam till Ks ordförandens avvisning av nämndinitiativet.

– Vi kommer att lämna in en motion till kommunfullmäktige för att försöka ändra besluten som gäller skolorna. Nu är det ju svårt att hinna med behandlingen av motionen när det gäller de tre första skolorna som läggs ned i vår. Men vi har en förhoppning om att åtminstone Rappestad skola som ska läggas ned nästa år kan komma att räddas.

Kan oppositionen agera samfällt?

I nästa vecka kommer ett extra kommunstyrelsemöte att hållas och då kommer det tidigare avvisade nämndinitiativet att tas upp till behandling. I kommunstyrelsen har oppositionspartierna, precis som i kommunfullmäktige, en majoritet gentemot moderater och socialdemokrater.

RELATERADE ARTIKLAR

Imorgon, fredag klockan 16 30 startar en ny utställning i Niclas G THALBergs lokaler...
Polisens regionledningscentral har hanterat ett 100-tal ärenden som rör Östergötlands län. Ett drygt tiotal...
Så har ännu ett kommunstyrelsemöte i Linköpings kommun hållit stängt för allmänheten. Vad hände...

FÖLJ LKPG.NEWS

3,582FöljareGilla
81FöljareFölj
16FöljareFölj

VÄDRET I LINKÖPING

Linköping
lätt snöfall
-2.1 ° C
-1.3 °
-2.5 °
91 %
4.6kmh
75 %
tor
-2 °
fre
-2 °
lör
-6 °
sön
-6 °
mån
-7 °