0.4 C
Linköping
fredag, mars 1, 2024

Debatt: Var inte rädd för folket

Debattinlägg från Arne Grip “Från idé till papperskorg”

En minoritet har inlett en specialoperation för att bomba små skolor. Barnen gråter. Föräldrar och personal protesterar. Majoriteten försöker samla sig. Palle Håkansson får inga svar från kommunjuristerna. De uttalar sig inte i politiska frågor. Han ska kolla med ideella föreningen SKR.

Linköping skulle bli skyltfönster för ett fullskaligt experiment med interna avtal. Det blev fort och fel. Tjänstemännen tog över. Politikern Lars Eklund KD myntade slagordet:

– Vi ligger före lagen. Sedan drogs ridån ned.

Demokrati betyder folkstyre. Det finns två tolkningar. Att folket genom sina valda ombud stiftar och följer lag. Eller att en liten grupp använder olagliga metoder för att styra folket. Ett minoritetsstyre vill göra “idéer blir till verklighet”, till vardag för barn och vuxna.

Kommunen arbetar under lagarna. Stora beslut ska tas i enighet. Svenska Akademien sprack när man delade upp sig i fraktioner. För och mot makten till en ledamot. Fakta i målet är att domstolen fällde honom till fängelse. Akademien har inte hämtat sig efter detta.

Blanda inte in Ks

I latinlexikon står factum = verk, bragd, handling, uppförande. Fyra underbetydelser bildar ett kommunalt paradigm för ärenden: a) handling, händelse b) illdåd, ogärning, brott c) färdigt arbetsresultat d) lyckosam ämbetshandling.

Kommunen har inte lärt sig. Politiker som satsar förtroendekapital på dåliga idéer tar stora risker. När barn och föräldrar samlar namn och ställer sig utanför stadshuset går Ks ordförande ut. Hon är ordförande i KS och där sprack upplägget. Den minoritet som har majoritet i nämnden vill inte blanda in KS.

Vilket skydd har förtroendevald och offentligt anställda?

Lars-Erik Jonsson fick sitt garage förstört. En åklagare fick dörren sprängd. Sprängmedel används idag för att demonstrera missnöje och utöva makt. Ing-Marie Wieselgren på SKR mördades. Att bomba små skolor är ingen bra idé. Nämndens specialoperation i visar på förakt.

Om vi går till ordbokens faktum. Det finns a) en handling, men ingen händelse som verkställts. En del säger att det är b) illdåd, ogärning och kanske brottsligt. Oenigheten i nämnden visar att det inte är ett c) färdigt arbetsresultat. För att det ska bli en d) lyckosam ämbetshandling krävs ett omtag.

Beslut om vilka skolor som ska finnas är myndighetsövning mot enskild av principiell natur. Det ligger under delegeringsförbud i Kommunal Lagen 6:38. Kommunen ska bereda ärendet på i lag föreskrivet sätt, från förslag till enigt beslut i KF.

Wallenbergs metod är att säga nej till de tre första skisserna. Drömmar ska prövas innan de blir mardrömmar. Var inte rädd för folket. Ett enigt KF beslutar att skolorna ska ….?

Arne Grip fd v ordf i Kinda skolstyrelse

RELATERADE ARTIKLAR

Hälso- och sjukvårdsnämnden beslutade i veckan att avgifter för viss vaccination mot covid-19. Den 1...
Regeringen har idag utsett Juno Blom till ny barnombudsman och samtidigt chef för Barnombudsmannen. Juno...
Hele 84 procent uppger att de har tillgång till den sjukvård de behöver. 61...

FÖLJ LKPG.NEWS

3,582FöljareGilla
81FöljareFölj
16FöljareFölj

VÄDRET I LINKÖPING

Linköping
lätt molnighet
0.4 ° C
1 °
-0.6 °
91 %
4.1kmh
20 %
fre
7 °
lör
6 °
sön
6 °
mån
6 °
tis
3 °