-7.5 C
Linköping
tisdag, november 28, 2023

Moderater och socialdemokrater röstade för nedläggning av skolorna – oppositionen fortsätter kampen

Idag på eftermiddagen klubbade moderater och socialdemokrater igenom det stora och överraskande beslutet i Barn och-ungdomsnämnden om att lägga fyra skolor och elva förskolor. Ett beslut som berör drygt 500 skolelever och cirka 800 förskoleplatser.

På plats idag i, och utanför Stadshuset, där sammanträdet ägde rum, fanns ett hundratal barn/elever och föräldrar för att protestera mot beslutet. Besvikelsen var naturligtvis stor när beslutet hade klubbats igenom.

Ledamöterna för oppositionspartierna, Fp, LL, Kd, C, V och Sd försökte i debatten före beslutet att framhålla vikten av att ett nedläggningsbeslut skulle behöva en seriös konsekvensutredning ur inte minst ett barnperspektiv. Man påpekade också att beslutet inte var förankrat utan kommit som en överraskning för oppositionen, barn och föräldrar samt för skolpersonalen.

Det mest häpnadsväckande svaret från de styrande på varför informationen kommit så sent som förra veckan var att de inte ville oroa barnen!

Det är ett svar som inte fungerar särskilt bra för de barn som stod utanför Stadshuset och storgrät när deras skola fått ett beslut om nedläggning.

Det var så pass mycket folk som protesterade så att de inte kunde få plats i Stadshuset. Foto: Tommy Pettersson

Skolnedläggningarna upprör många

Den samlade oppositionen yrkade på sammanträdet att återremittera ärendet i de nedläggningspunkter som fanns i förslaget. Detta till förmån för att en ordentlig utredning ska ske innan eventuellt beslut tas. Man yrkade också i detta sammanhang att äska tio miljoner kronor från KS under 2023 för att täcka de utgifter som hamnar på barn- och ungdomsnämndens budget medan en grundligare utredning görs.

Partierna yrkade också, för säkerhets skull att på ett avslag på beslutet om deras återremiss inte skulle beviljas.

RELATERADE ARTIKLAR

Polisens regionledningscentral har under natten mellan 22:00 och 07:00 hanterat ett 100-tal ärenden som...
Igår kväll begicks ett grovt våldsbrott i centrala Norrköping när en man blev...
Ett barnet är i tioårsåldern Barn skadades i en trafikolycka i Norrköping under eftermiddagen....

FÖLJ LKPG.NEWS

3,582FöljareGilla
81FöljareFölj
16FöljareFölj

VÄDRET I LINKÖPING

Linköping
molnigt
-7.5 ° C
-6.3 °
-8 °
87 %
6.2kmh
75 %
tis
-6 °
ons
-2 °
tor
-2 °
fre
-5 °
lör
-6 °