-0.7 C
Linköping
fredag, mars 1, 2024

Skolor och förskolor läggs ned! Liberalerna starkt kritiska

På grund av minskat elevunderlag tvingas nu Socialdemokraterna och Moderaterna, som styr kommunen, att lägga ned skolor (drygt 500 elever) och förskolor (cirka 800 platser) i Linköping.
Nu föreslås elva förskolor och tre grundskolor i kommunen läggas ned och beslutet väntas fattas på barn- och ungdomsnämndens sammanträde den 23 mars.

Förskolebarnen som berörs av nedläggningarna kommer erbjudas plats på andra förskolor. På förskolorna som stängs 2023 kommer alla barn flytta till en och samma förskola, så länge inte vårdnadshavaren gör ett annat val. För skoleleverna kommer en extra omgång av önskemål av skola hållas för att ge alla chans att önska skolor de vill till.

Tomma lokaler

Att det föds färre barn och att invandringen minskar gör att betydligt färre barn än förväntat behöver förskole- och skolplats i Linköping. Det innebär att kommunen idag betalar för tomma lokaler med resurser som istället kan läggas på personal.

– Det här är inga lätta beslut att fatta men vi vill att kommunens pengar ska användas till personal på förskolor och skolor istället för att läggas på tomma lokaler, säger Elias Aguirre (S), kommunalråd och ordförande i barn- och ungdomsnämnden i ett pressmeddelande och fortsätter

– Vi kommer göra allt vi kan för att övergången till de nya skolorna och förskolorna ska bli trygg och smidig. Till personalen vill jag vara tydlig med att ni behövs även framöver. Vi har för mycket lokaler, inte för mycket personal, säger Elias Aguirre.

Liberalerna i Linköping är djupt oroade över den miljonbesparing som drabbar förskolor och grundskolor i Linköping

Åsa Wennergren menar att S+M har skyndat på nedläggningarna och dialogen med föräldrar och vårdnadshavare . Foto: Tommy Pettersson

– Nyligen kom besked från Socialdemokraterna och Moderaterna att man ska lägga ner flertalet förskolor och grundskolor i Linköping. Detta som en konsekvens av att S+M styret har underfinansierat skolan i sin budget och värre väntas det bli nästa år om styret inte börjar skjuta till pengarna som behövs till förskolan och grundskolan, skriver Liberalerna i ett pressmeddelande.

– Med tanke på Socialdemokraternas tidigare retorik och höga svansföring gällande satsningar på förskolan och grundskolan är det mycket anmärkningsvärt, var det enbart valfläsk? Liberalerna har lagt pengar på förskolan, just för att vi ser behoven av mer tid för varje barn i förskolan och att Linköping ska kunna erbjuda barn en trygg omsorg som är viktigt för att stimulera barns utveckling. Utifrån behoven ser vi också hellre många små förskolor i Linköping, än få stora. Det här hade kunnat skötas så mycket bättre och det är nog tyvärr inte den sista nedläggningen av en förskola och skola vi ser av S+M styret den här mandatperioden, säger Åsa Wennergren (L), gruppledare och fortsätter.

– Det som nu sker i Linköping är att de dolda sparkraven från S+M styret kommer börja ställa orimliga krav på personalen och verksamheterna. Liberalerna ser en stor risk med styrets ambition om att lokaleffektivisera både vad gäller barnens och elevernas studiemiljö och lärarnas arbetsmiljö. Det som blir en effekt av denna strategi är att man fyller på med ännu fler barn och elever än vad som är lämpligt på övriga förskolor och skolor.

Nya Kungsbergets lokaler årskurs 7-9 i Tannefors avvecklas. Foto: Tommy Pettersson

Förslaget:

Förskolor som läggs ner 2023:
Brigadgatan 18, Garnisonen
Brunnsgatan 2, Innerstaden
Klockaregården 36, Skäggetorp

Förskolor som läggs ner 2024:
Stenbrötsgatan 5, Gottfridsberg
Skäggetorp C 30 A, Skäggetorp
G:a Kalmarvägen 5 A, Slaka
Teknikringen 18, Mjärdevi
Tingsvägen 2A, Jägarvallen

Bigarråvägen 3, Sturefors
Gryningsgatan 5, Haninge
Nybrovägen 1, Harvestad

Grundskolor som läggs ner 2023:
Fredriksbergsskolan, Ekholmen
Atlasskolan, Garnisonen

Grundskolor som läggs ner 2024:
Rappestad skola, Rappestad

Avveckling av lokaler 2023:
Ljung, idag en del av Ljungsbro skola

Paus av skolbygge
Nya Kungsberget åk 7-9, Tannefors

RELATERADE ARTIKLAR

Hälso- och sjukvårdsnämnden beslutade i veckan att avgifter för viss vaccination mot covid-19. Den 1...
Regeringen har idag utsett Juno Blom till ny barnombudsman och samtidigt chef för Barnombudsmannen. Juno...
Hele 84 procent uppger att de har tillgång till den sjukvård de behöver. 61...

FÖLJ LKPG.NEWS

3,582FöljareGilla
81FöljareFölj
16FöljareFölj

VÄDRET I LINKÖPING

Linköping
mulet
-0.7 ° C
-0 °
-1 °
96 %
5.7kmh
100 %
fre
7 °
lör
6 °
sön
6 °
mån
6 °
tis
5 °