-1.9 C
Linköping
söndag, mars 26, 2023

En resa genom Street Art – Skateboardskonst på Art Gallery

Nu på lördag klockan 11 00 slår Art Gallery på Ågatan upp portarna för ett nytt ”evenemang”, vernissage och utställning med sex lokala konstnärer som förmedlar sina konstnärliga alster på Skateboard!

”En resa genom Street art” är ett resultat av unikt samarbete mellan Galleriet och Linköpings Skatepark i Hangaren-Hot Sport Center. Det hela äventyret avslutas sedan med att konstverken auktioneras ut till förmån för Novahuset sociala verksamhet i Linköping.

Ett samarbete som klickar

I den aktuella utställningen kombineras konstnärernas kreativitet med en inblick i en ”ungdomskultur” som fortfarande håller i sig sedan genombrottet i Sverige under 1970-talet.

Frågan man ställer sig; Är hur kunde denna idé och detta samarbete uppstå?

– Idén kom i samband med att vi fick ett uppdrag att sätta färg på Hangaren. I och med det uppdraget fick jag kontakt med en mycket seriös graffitimålare, Street Art konstnären Vegan Flava. När han var klar med sina gatumålningar fick jag och linköpingsborna en riktig AHA- upplevelse, berättar Micke Larsson verksamhetschef i Hangaren-Hot Sport Center vidare.

– Många människor förknippar ju graffiti med något dåligt i gatubilden. Men Flavas konstverk är ju något helt annat än klotter och därigenom fick jag idéer och inspiration till att fortsätta med att stötta konstnärer, säger Micke som sedan tog kontakt med linköpingskonstnären Louise Hävre som i sin tur hade kontakt med konstnären och galleristen Niclas G Thalberg och nu på lördag och ett par veckor framåt så kan besökare uppleva vad Skateboardkulturen och lokala konstnärer kan åstadkomma tillsammans.

Något som även krävs av den som vill bli en skicklig skateboardåkare. Och är man kreativ, ja då ligger även konsten nära som uttrycksmedel. På så sätt är det ingen tillfällighet att skateboardkulturen ofta kommit att förknippas med gatukonsten. Kanske inte alltid enbart i positiv mening, berättar Micke Larsson och Niclas G Thalberg. Foto: Tommy Pettersson

Det blir ett intressant vernissageprogram på lördag. Förutom bubbel, snittar och mingel kommer de lokala konstnärerna presentera sig själva och sina konstverk. Novahuset är på plats och berättar om sin verksamhet. Under lördagen påbörjas också konstauktionen vars behållning går till Novahusets verksamhet.

– Förutom att avkastningen från auktionen oavkortat kommer att gå till Novahusets värdefulla verksamhet så kommer vi också att skriva avtal med Novahuset om en utbildning för Hangarens personal, säger Micke Larsson och fortsätter.

– Vi har ungefär 50 000 ungdomar som besöker Hangaren årligen och kan vi bli bättre på att fånga upp barn som far illa så är det mycket vunnet med vårt samarbete med Novahuset.

En resa genom Street Art startar på lördag den 18 mars och pågår till 2 april.

NOVAHUSET:

Novahuset är en ideell förening som erbjuder stöd och rådgivning till personer som har blivit utsatta för någon form av sexuellt våld, oavsett om det skett online eller offline. Du som anhörig är också välkommen för stöd och rådgivning.

RELATERADE ARTIKLAR

Earth Hour 2023

Igår klockan 20 30 till 21 30 inträffade Earth hour 2023 och precis som...
Natten till torsdagen slutade trygghetslarmen hos kommunens hemtjänsttagare att fungera. Problemen berodde på en...
Man häktad misstänkt för mord på kvinna. En man i 20-årsåldern har i dag...

FÖLJ LKPG.NEWS

3,582FöljareGilla
81FöljareFölj
16FöljareFölj

VÄDRET I LINKÖPING

Linköping
mulet
-1.9 ° C
-0.6 °
-2 °
91 %
4.6kmh
100 %
sön
0 °
mån
-1 °
tis
1 °
ons
3 °
tor
4 °