-1 C
Linköping
söndag, december 4, 2022

Stannar studenterna kvar efter avslutade studier?

Om studenter i Linköping stannar eller ej efter avlsutade studier har debatterats ganska länge. Debatten har först utan att det har funnits fakta som visar hur det verkligen förhåller sig.

Linköpings kommun har därför givit Statistiska Centralbyrån (SCB) i uppdrag att göra en undersökning och analys av hur studenterna rör sig före och efter avslutade studier. SCB tittade på personer som avslutade sina studier i Sverige år 2000, 2005, 2010 och 2015 – och var de bodde två, fem och tio år efter avslutade studier. 

Stannar i regionen

Undersökningen visar att nästan varannan student vid Linköpings universitet väljer att stanna kvar i regionen. 48,2 procent av studenterna bor kvar i Östergötland två år efter avslutade studier. En siffra som inkluderar universitetets två studieorter, Linköping och Norrköping, tillsammans.

– Att attrahera och behålla rätt kompetens är en viktig fråga för fortsatt tillväxt och konkurrenskraft inom det privata näringslivet, men även en kritisk fråga för offentlig sektor. Därför är universitetsstudenter en mycket viktig målgrupp för oss. Den här undersökningen ger oss, universitetet och näringslivet viktig information att bygga vårt fortsatta arbete på. Vi behöver hjälpas åt att visa studenter alla karriärmöjligheter som finns i vår stad och region, säger Louise Felldin, näringslivsdirektör på Linköpings kommun i en kommentar p kommunens hemsida.

Linköping och Uppsala i topp

Linköping och Uppsala är de två städer i undersökningen som behåller flest andel inflyttade studenter, och Linköping sticker framförallt ut när det gäller att behålla studenter som har flyttat hit från en storstad.

– Vi är väldigt glada att så många studenter väljer att fortsätta bo och arbeta i Linköping. Det ger oss ett kvitto på att staden är attraktiv. Här finns alla möjligheter att hitta sitt drömjobb oavsett bransch, samtidigt som man har korta avstånd i vardagen vilket ger tid över för vänner och familj, säger Louise.

Kommer Återvändarna tillbaka

SCB tittade även på personer som var uppväxta i Linköping men som flyttade för att studera någon annanstans. 24,3 procent av dessa återvände hem inom två år efter sina studier, vilket är en låg andel i jämförelse med andra städer. Däremot väljer många högutbildade personer som varken har vuxit upp eller studerat i Linköping att bosätta sig i kommunen.

RELATERADE ARTIKLAR

Polisen publicerar nu på sin hemsida en bild på den försvunna Liselotte för att...
Idag togs Martin Modéus emot som Svenska kyrkans ärkebiskop. Mottagandet skedde under en högmässa...
Polisen har sedan klockan 22.00 i går kväll hanterat 100 ärenden av olika karaktär...

FÖLJ LKPG.NEWS

3,582FöljareGilla
81FöljareFölj
15FöljareFölj

VÄDRET I LINKÖPING

Linköping
mulet
-1 ° C
-0.3 °
-1.4 °
88 %
4.6kmh
100 %
sön
-1 °
mån
-1 °
tis
-1 °
ons
-2 °
tor
-3 °