-1 C
Linköping
söndag, december 4, 2022

Carl Fredrik Graf blir civilområdeschef

Den 1 oktober inrättas sex nya civilområden i Sverige, varav Östergötlands län ingår i det sydöstra civilområdet. Indelningen är en del av den största satsningen som gjorts i modern tid för att återuppbygga och stärka vårt civila försvar.
Regeringen fattade i maj beslut om en myndighetsreform för civilt försvar och krisberedskap och inrättade en högre regional nivå.

Syftet är att återuppbygga, stärka och kraftsamla totalförsvaret. Reformen innebär bland annat att tio statliga myndigheter får ansvar för varsin beredskapssektor och att Sveriges 21 länsstyrelser delas in i sex geografiska civilområden.

Starkt civilt försvar
För varje civilområde finns en ansvarig länsstyrelse, i det sydöstra civilområdet är det Länsstyrelsen Östergötland som ska leda arbetet.

Sedan regeringens beslut har ett intensivt arbete pågått med att bygga upp ett civilområdeskansli i respektive civilområde.
– Det här är ett viktigt steg framåt för att kunna återuppbygga ett starkt civilt försvar. Att införa civilområden gör att vi ytterligare kan stärka totalförsvaret och samverkan med Försvarsmakten, både i fredstid och i händelse av höjd beredskap.

– Jag är glad över att vi i Östergötland har fått förtroendet att leda arbetet inom det sydöstra civilområdet, och känner samtidigt ansvar för att det sker i nära samverkan med övriga länsstyrelser och aktörer i området, säger landshövding Carl Fredrik Graf, som blir civilområdeschef från den 1 oktober, i ett pressmeddelande.

RELATERADE ARTIKLAR

Polisen publicerar nu på sin hemsida en bild på den försvunna Liselotte för att...
Idag togs Martin Modéus emot som Svenska kyrkans ärkebiskop. Mottagandet skedde under en högmässa...
Polisen har sedan klockan 22.00 i går kväll hanterat 100 ärenden av olika karaktär...

FÖLJ LKPG.NEWS

3,582FöljareGilla
81FöljareFölj
15FöljareFölj

VÄDRET I LINKÖPING

Linköping
mulet
-1 ° C
-0.3 °
-1.4 °
88 %
4.6kmh
100 %
sön
-1 °
mån
-1 °
tis
-1 °
ons
-2 °
tor
-3 °