17.5 C
Linköping
måndag, augusti 15, 2022

Polisen: Åldringsbrott och ordningsstörning

Polisens regionledningscentral har under natten hanterat ett 60-tal ärenden som rör Östergötlands län. Två personer har gripits. Fyra personer har omhändertagits för berusning och ordningsstörning. En person har fått följa med för provtagning på grund av misstänkt drogpåverkan.

Utöver detta har polisen haft ärenden om psykisk ohälsa, fylleri, trafikbrott samt diverse kontroller på eget initiativ eller efter larm från allmänheten som inte har lett till något allvarligt.

Brott mot äldre i Region Öst

Tre olika fall av åldringsbrott i Region öst  har anmälts till polisen under dagen.

Fall 1:

En kvinna som är över 90 år fick ett samtal från en misstänkt gärningsman som utgav sig ringa från banken i Eskilstuna. Han förmådde kvinnan att vara beredd på att han skulle komma och hjälpa henne. Under tiden skulle hon ta fram sina guldsaker och bankkort och lägga allt i ett kuvert som skulle hämtas. Så skedde också.

Fall 2:

kvinna, över 90 år, fick ett samtal från någon som skulle skicka en annan person att hämta hennes nycklar och bankkort samt andra personliga värdesaker som skulle läggas i ett brev.

Fall 3:

En kvinna i 90-årsåldern ringdes upp av en misstänkt gärningsman som utgav sig ringa från en bank i Jönköping. Gärningsmannen påstod att kvinnan var utsatt för brott och att banken skulle hjälpa henna. Han förmådde kvinnan att lägga bankkortet i ett kuvert utanför dörren så att det kunde hämtas.

Den här typen av brottslighet mot äldre medmänniskor är svår att stå emot för de drabbade. Polisen är angelägen om att upplysa allmänheten om vad som pågår då brottsoffren ofta känner stor skam när de förstår att de blivit lurade.

Medbogarna kan här göra skillnad genom sina iakttagelser om misstänkta personer men och med förebyggande samtal i sina familjer. Banker ber aldrig sina kunder att lägga värdesaker eller bankkort i ett kuvert som skall hämtas av någon medhjälpare.

Åldringsbrott i Jönköping

Ytterligare en Jönköpingskvinna i 90-årsåldern har drabbats. Hon blev uppringd av en person som uppgav sig vara från banken. Det skulle ha försvunnit pengar från hennes konto och därför skulle hennes kort bytas ut och det skulle ske genom att den misstänkta gärningsmannen skulle komma och hämta det.

Större bråk i Norrköping

Polis larmades 22 11 till Flemminggatan i Norrköping med anledning av ett större bråk utomhus. När polis anlänt till platsen kunde två personer gripas misstänkta för grov misshandel. De misstänkta personerna är i 40- respektive 25-årsåldern. Under natten har de anhållits av åklagare, på sannolika skäl, misstänkta för grov misshandel. Målsägande, en man i 40-årsåldern, fick följa med ambulans till sjukhus för sina skador. Frågor gällande skadeläget hänvisas till sjukvården. Under insatsen var också ett område vid Strömsholmen avspärrat men avspärrningen hävdes vid 01:30-tiden. 

Bilbrand

Polis, räddningstjänst och ambulans beordrades 23 36 till Dagsbergsvägen i Norrköping med anledning av att en parkerad bil börjat brinna. När polis anlänt visade det sig att bilen var övertänd. En anmälan om skadegörelse genom brand kommer skrivas. Det finns ingen misstänkt person och ingen person skadades i samband med branden. 

RELATERADE ARTIKLAR

Polisens regionledningscentral har under natten mellan 22:00 och 06:00 hanterat ett 80-tal ärenden som...
Under morgonen fick polisen in samtal om en skadad person utomhus i Mjölby. Försök...
Polisens regionledningscentral har under natten hanterat ett 70-tal ärenden som rör Östergötlands län. Ingen person har...

FÖLJ LKPG.NEWS

3,582FöljareGilla
81FöljareFölj
15FöljareFölj

VÄDRET I LINKÖPING

Linköping
dimma
17.5 ° C
18.7 °
17 °
97 %
2.1kmh
100 %
mån
29 °
tis
30 °
ons
29 °
tor
28 °
fre
31 °