9 C
Linköping
söndag, oktober 2, 2022

Undvik vattenskador om du reser bort

Allt fler vattenskador inträffar i våra hem och därför är det bästa att motverka och förbereda sig innan man reser bort.

Ismaskiner, kaffemaskiner och även diskmaskiner som ansluts till vattenledningar i köken är den vanligaste skadan i våra bostäder. Cirka en tredjedel inträffar i köket och omkring en fjärdedel i badrummet, enligt Vattenskadecentrums rapport för 2021 som baseras på skador i villor och fritidshus.

1 500 anmälda vattenskador

Länsförsäkringar Östgöta fick under förra året cirka 1 500 anmälda vattenskador i villor eller fritidshus.

– Vattenfelsbrytare, en bra och prisvärd investering satt i relation till att slippa en stor vattenskada, säger Bertil Jansson på Länsförsäkringar Östgöta och fortsätter.

– Men det finns produkter som både larmar och förebygger vattenskador och en sådan är vattenfelsbrytare. Den kan automatiskt slå av vattnet i hushållet och varna vid läckage, en helt fantastisk pryl, säger Bertil Jansson.

Faktaruta:
En vattenfelsbrytare består av en eller flera sensorer som mäter tryck och/eller flöde i ett tappvattensystem. En datorenhet styr en automatiserad avstängningsventil som bryter vattentillförseln centralt när en onormal trycksänkning eller avvikelse i flödena känns av. Läckagesensorer kan också integreras i systemet som kan avgöra platsen för ett lokalt läckage, som till exempel tvättmaskin eller kylskåp.

RELATERADE ARTIKLAR

Den 1 oktober inrättas sex nya civilområden i Sverige, varav Östergötlands län ingår i det...
Polisens regionledningscentral har under natten mellan 22:00 och 07:00 hanterat ett 80-tal ärenden som...
Hälso- och sjukvårdsnämnden har i veckan fattat beslut och avsatt resurser för att Region...

FÖLJ LKPG.NEWS

3,582FöljareGilla
81FöljareFölj
15FöljareFölj

VÄDRET I LINKÖPING

Linköping
lätt regn
9 ° C
9.7 °
8.7 °
94 %
2.6kmh
75 %
sön
10 °
mån
13 °
tis
15 °
ons
17 °
tor
15 °