12.7 C
Linköping
måndag, oktober 3, 2022

Linköping är nästan bäst på att ta hand om pollinatör

Linköping har placerats sig som en av landets bästa kommuner på att ta hand om vilda bin och andra pollinatörer. Av 205 kommuner hamnar Linköping på en hedrande tredje plats.

Linköping klättrar på Bivänliga listan

Det är Naturskyddsföreningen som har rankat de bivänligaste kommunerna. Förra året hamnade Linköping på 11:e plats men har i år klättrat till bronsplacering. Anledningen är de åtgärder som gjorts för att hjälpa bin och andra insekter som är viktiga för pollinering och ekosystem.

– Vi tar problemet på allvar och jobbar mycket med att förbättra miljön för våra pollinerare, så det känns roligt att Naturskyddsföreningen uppmärksammar oss. Vi har under senare år omvandlat kortklippta gräsmattor till blommande ängsmarker där det varit lämpligt. Vi har även börjat slåttra ytor som stått utan skötsel en längre tid, vilket är gynnsamt för bin. Och vi har ytterligare en rad åtgärder som är på gång för att bin och andra pollinerande insekter ska trivas här, säger Johan Molin, kommunekolog i Linköping i ett pressuttalande på kommunens hemsida.

Matbrist för bin

Anledningen till att en tredjedel av Sveriges vilda bin håller på att försvinna är framförallt bristen på mat som beror på flera orsaker. Det handlar om förändringar i miljön med monokulturer där det i jordbruket bara odlas en gröda på stora ytor, minskade betesmarker som innebär färre blommor, kemiska bekämpningsmedel, ändrat klimat som stör blomningssäsongerna, brist på vildvuxna parkområden och trenden med alltför välstädade trädgårdar och kortklippta gräsmattor.

RELATERADE ARTIKLAR

Arbetet med länets koldioxidbudget, energi- och klimatstrategi är nu klar. Arbetet leds av...
Polisens regionledningscentral har mellan klockan 22.00-07.00 hanterat ett 50-tal ärenden som rör Östergötlands län. Ingen person...
Saab har fått ett supportkontrakt för Gripen C/D i Sydafrika gällande service och underhåll....

FÖLJ LKPG.NEWS

3,582FöljareGilla
81FöljareFölj
15FöljareFölj

VÄDRET I LINKÖPING

Linköping
molnigt
12.7 ° C
13.3 °
12.2 °
79 %
4.6kmh
75 %
mån
12 °
tis
15 °
ons
15 °
tor
15 °
fre
14 °