13.1 C
Linköping
måndag, september 26, 2022

Region Östergötland får ytterligare ett tillstånd för högspecialiserad vård

Region Östergötland genom Universitetssjukhuset i Linköping har fått tillstånd att bedriva nationell högspecialiserad vård inom området osteogenesis imperfekta, OI, en form av ärftlig benskörhet. Det har Socialstyrelsens nämnd för högspecialiserad vård beslutat.

Nämnden för nationell högspecialiserad vård fattade beslut om tillstånd att bedriva nationell högspecialiserad vård inom sex olika områden. Ett av områdena var osteogenesis imperfekta, där Region Östergötland tilldelades tillstånd för vuxenvård. Osteogenesis imperfekta, OI, är en form av medfödd benskörhet (osteoporos) och orsakas av bristande eller avvikande kollagen typ 1, vilket framför allt påverkar skelettet.

– Beslutet är en bekräftelse på att vi både har en god osteoporosvård som helhet inom regionen och en spjutspets inom området osteogenesis imperfekta, säger Johan D Söderholm, professor i kirurgi och medicinsk rådgivare med övergripande ansvar för nationell högspecialiserad vård inom Region Östergötland på Regionens hemsida.

En del av den nationella vården

Osteoporosenheten vid Universitetssjukhuset, US, i Linköping tar redan emot vuxna patienter med OI från Region Östergötland och vissa patienter i Sydöstra sjukvårdsregionen. Det nya tillståndet innebär att US blir en del av den nationella vården.

– Vi är mycket glada över beslutet. Region Östergötland har bland annat genom denna ansökan tydligt signalerat en vilja att satsa på området skelettsjukdomar och vården av benskörhet. Det här tillståndet ger oss förutsättningar att fortsätta och utveckla vården för patienter med OI ytterligare, säger Anna Spångéus, överläkare och biträdande professor på MEGA-kliniken.

RELATERADE ARTIKLAR

Polisens regionledningscentral har mellan klockan 22 00-07 00 hanterat ett 60-tal ärenden som rör Östergötlands län....
Polis larmades igår 16 31 till Dunderbacken i Finspång med anledning av att en...
I landsbygderna i Finspång och Mjölby kommer det att ske en del positiva ...

FÖLJ LKPG.NEWS

3,582FöljareGilla
81FöljareFölj
15FöljareFölj

VÄDRET I LINKÖPING

Linköping
mulet
13.1 ° C
13.7 °
13 °
72 %
3.6kmh
100 %
mån
12 °
tis
17 °
ons
14 °
tor
10 °
fre
11 °