30.2 C
Linköping
lördag, juni 25, 2022

Östgötarna fortdätter att spara till barnen

Det har sparats mindre till de 5 035 barn som föddes i Östergötland 2021 än till de barn som föddes i länet tidigare år.

Men även om summan minskat anger 92 procent av östgötarna att de sätter undan pengar till barnet/barnen, och 77 procent gör det regelbundet. Det visar en lokal Novus-undersökning från december förra året.

Minskat med 80 kronor

Mellan åren 2005 och 2021 har månadssparandet till varje barn ökat med drygt 80 kronor. Siffrorna är hämtade ur en färsk nationell Barnsparunderökning från Länsförsäkringar. Under samma period har en vanlig barnfamilj fått omkring 15 000 kronor mer i plånboken per månad, vilket betyder att sparandet under de här åren faktiskt har minskat.

– Ja, om föräldrarna ska spara i relation till hur mycket mer en vanlig familj fått i plånboken varje månad borde barnsparandet idag snarare ligga på 605 och inte på 490 kronor, säger Emma Persson, privatekonom på Länsförsäkringar. Bostäder och körkort blir dyrare med tiden och man måste höja sparandet för att bibehålla samma köpkraft i ett pressmeddelande.

Pengarna går ibland till annat

Den färska undersökningen visar också att föräldrar som sparar regelbundet sparar högre belopp än genomsnittet. Den som månadssparar har i snitt sparat ihop 75 000 per barn. Det kan jämföras med de föräldrar som sparar då och då. De har i snitt fått ihop 5 000 kronor per barn. Andelen som inte sparar till barnen har minskat något och ligger idag på nio procent. År 2005 var motsvarande siffra 21 procent.

RELATERADE ARTIKLAR

I sjukvården behövs i genomsnitt en blodpåse i minuten, även under semestertider. Eftersom blod...
Polisen i Östergötland har hanterat cirka 80 ärenden under kvällen och natten. Polispatrullerna har...
En stor vit kupol reser sig i skogen invid Hangaren i Ryd. Det är...

FÖLJ LKPG.NEWS

3,582FöljareGilla
81FöljareFölj
14FöljareFölj

VÄDRET I LINKÖPING

Linköping
lätt molnighet
30.2 ° C
30.3 °
27.7 °
35 %
4.6kmh
20 %
lör
30 °
sön
30 °
mån
30 °
tis
30 °
ons
27 °