30.2 C
Linköping
lördag, juni 25, 2022

Östergötland ansvarigt för ett nytt civilområde med beredskapskansli

I går presenterade regeringen omfattande reformer för ett starkare civilt försvar, samlad försörjningsberedskap och samhällsviktiga funktioner.

Östergötland bildar tillsammans med Kalmar och Jönköpings län ett av sex civilområden i Sverige, där civilområdeschefen och ett beredskapskansli placeras i Linköping. I och med detta ser nur Östergötland över hur kansliet ska utformas.

Graf blir chef

I varje civilområde ingår mellan två och sju länsstyrelser. Östergötland, Kalmar och Jönköping kommer ingå i det sydöstra civilområdet där Länsstyrelsen Östergötland blir civilområdesansvarig myndighet och landshövding Carl Fredrik Graf blir därmed civilområdeschef i oktober.

– Jag välkomnar att regeringen lämnar besked i frågan om hur vi ska stärka det civila försvaret. Det här är ett viktigt steg framåt för att kunna bygga upp ett starkt civilt försvar. Reformerna och den nya strukturen skapar bättre förutsättningar för planering och effektiv samverkan med andra myndigheter samt en robusthet och redundans för den svenska krisberedskapen, säger Carl Fredrik Graf, landshövding i Östergötland i ett pressuttalande.

Ny struktur

Indelningen av landet i sex civilområden är en del av ny struktur för samhällets krisberedskap och civilt försvar. Indelningen innebär att flera statliga myndigheter får tydligare ansvar och uppgifter inom området.

– För oss på Länsstyrelsen Östergötland börjar nu ett viktigt arbete med att utveckla möjligheterna tillsammans med länsstyrelserna i Jönköping och Kalmar för att skapa en ökad förmåga inom det civila försvaret. Jag ser fram emot att ta mig an uppgiften att vara civilområdeschef. Det känns som en viktigt och angelägen uppgift, speciellt utifrån det säkerhetspolitiska läget Sverige befinner sig i just nu,

– Jag välkomnar att regeringen lämnar besked i frågan om hur vi ska stärka det civila försvaret. Det här är ett viktigt steg framåt för att kunna bygga upp ett starkt civilt försvar. Reformerna och den nya strukturen skapar bättre förutsättningar för planering och effektiv samverkan med andra myndigheter samt en robusthet och redundans för den svenska krisberedskapen, säger Carl Fredrik Graf i ett pressuttalande.

RELATERADE ARTIKLAR

I sjukvården behövs i genomsnitt en blodpåse i minuten, även under semestertider. Eftersom blod...
Polisen i Östergötland har hanterat cirka 80 ärenden under kvällen och natten. Polispatrullerna har...
En stor vit kupol reser sig i skogen invid Hangaren i Ryd. Det är...

FÖLJ LKPG.NEWS

3,582FöljareGilla
81FöljareFölj
14FöljareFölj

VÄDRET I LINKÖPING

Linköping
lätt molnighet
30.2 ° C
30.3 °
27.7 °
35 %
4.6kmh
20 %
lör
30 °
sön
30 °
mån
30 °
tis
30 °
ons
27 °