30.2 C
Linköping
lördag, juni 25, 2022

Klart med stationsläge i Steninge och ostlänkskorridor genom Linköping

Det blev som väntat och som inplanerat, sedan i höstas, i frågan om vilken Ostlänkskorridor och vilket stationsläge som Linköping kommer att få.

I dag meddelade Trafikverket meddelat sitt beslut att Ostlänken ska gå i korridoren med station i Steninge och vidare norr om Malmslätt.  Placeringen för en ny gemensam station för Ostlänken och Södra stambanan blir i området mellan Stångån och Bergsvägen. Anslutningen till Södra stambanan västerut blir vid Vikingstad/Sjögestad. Beslutet ger tydliga förutsättningar för Linköpings stadsutveckling och betyder också att den nya stambanan kommer att byggas genom Linköping i en etapp.

Äntligen!

– Det här är en viktig milstolpe för Linköping. Det är ett avslut på en lång process och början på något nytt. Nu har vi äntligen grundförutsättningarna för Linköpings framtida utveckling klara för oss, inte bara vad gäller de delar som berörs av den nya stambanan och stationsområdet, utan även de områden som inte berörs. Det har legat en våt filt över många områden i Linköping så länge det inte har varit klart i vilken korridor Ostlänken ska gå. Den filten är nu borta, säger Niklas Borg (M), kommunstyrelsens ordförande i en kommentar på kommunens hemsida.

Niklas Borg är glad över att kommunens andrahands förslag köptes av Trafikverket. Foto: Tommy Pettersson

Byggstart 2028

Nu inleder Trafikverket arbetet med att ta fram en järnvägsplan. Det är en detaljerad beskrivning av hur sträckningen av järnvägen ska se ut och hur den ska byggas inom korridoren. Kommunen har i sitt remissvar varit tydliga med att man vill att stationen ligger i S:t Larsgatans förlängning och att spåret norr om Malmslätt dras söder om E4. Enligt Trafikverkets utredning är en kombination av korridorerna Steninge och Norr om Malmslätt det bästa alternativet för Ostlänkens sträckning in och ut från centrala Linköping. 

Samråd kring detaljerad sträckning

Det är fortfarande för tidigt att säga om en fastighet inom korridoren blir påverkad. Efter sommaren påbörjar Trafikverket arbetet med att ta fram en järnvägsplan som är en detaljerad beskrivning av hur sträckningen av järnvägen ska se ut och hur den ska byggas inom den valda korridoren. I denna process bjuder Trafikverket in de som är särskilt berörda till samråd, till exempel fastighetsägare som bor nära där vi planerar att bygga järnvägen, att tycka till. Det första samrådet är planerat till våren 2023

Fakta Ostlänken:

Ostlänken byggs från Järna till Linköping och ska vara klar för trafik 2035, bygget av stambanan ska påbörjas 2024 – 2028
– Våren 2022 ska regeringen ta beslut om i vilken korridor Ostlänken ska byggas genom Linköping
– Restiden från Linköping till Stockholm blir cirka en timme.

RELATERADE ARTIKLAR

I sjukvården behövs i genomsnitt en blodpåse i minuten, även under semestertider. Eftersom blod...
Polisen i Östergötland har hanterat cirka 80 ärenden under kvällen och natten. Polispatrullerna har...
En stor vit kupol reser sig i skogen invid Hangaren i Ryd. Det är...

FÖLJ LKPG.NEWS

3,582FöljareGilla
81FöljareFölj
14FöljareFölj

VÄDRET I LINKÖPING

Linköping
lätt molnighet
30.2 ° C
30.3 °
27.7 °
35 %
4.6kmh
20 %
lör
30 °
sön
30 °
mån
30 °
tis
30 °
ons
27 °