17.5 C
Linköping
måndag, augusti 15, 2022

Regionen informerar om smittspridningsläget i Östergötland

Region Östergötland presenterade under eftermiddagen en lägesrapport över hur smittspridningen ser ut i länet just nu.

Regionens lägesrapport bygger till viss del på Folkhälsomyndighetens uppdaterade scenarier som tyder på att smittspridningen fortsätter att öka kraftigt och kommer att nå sin topp i slutet av januari. Myndigheten konstaterar också att orsaken till den omfattande smittspridningen av virusvarianten år omikron, som dominerar i Sverige.

Hög arbetsbelastning i sjukvården

– Vi befinner oss just nu i ett bekymmersamt läge där vi ser en skyhög smittspridning i Östergötland som främst domineras av omikronvarianten. Det gör att vi nu kan prata om en fjärde våg som belastar sjukvården. Andelen positiva covidtester ökar och vi räknar också med att antalet inneliggande covid 19 patienter kommer att öka de kommande veckorna. säger regionstyrelsens ordförande Kaisa Karro på presskonferensen och fortsätter.

– Parallellt med att covidpatienterna ökar i sjukvården så har vi också andra virusutbrott i länet vilket gör att belastningen på våra tre sjukhus ökar. Att läget i sjukvården är ansträngt vittnar framförallt vår personal om. Därför är de restriktioner vi har nu nödvändiga. Vi är väl alla otroligt trötta på pandemin och restriktioner men vi kan inte slappna av än. Därför är restriktionerna nödvändiga för att, inte bara minska smittspridningen utan också minska belastningen på hälso- och sjukvårdens personal.

Provtagningskapaciteten ökar

För drygt ett år sedan började man att vaccinera sig ur pandemin och i Östergötland har nu 85 procent av de som är över 12 år tagit sina två doser men Karro manar ändå till fortsatt hög vaccinationstakt och att även ta den tredje dosen vaccin.

– Det finns ljus i tunneln. Vi vet att vaccination är det mest effektiva verktyget för att skydda mot svår sjukdom och att minska på det hårda trycket vi har på våra sjukhus, menar Kaisa Karro och tillägger att provtagningskapaciteten ska skalas upp och öka till 27 000 tester i veckan samt även ge fler möjligheter till egenprovtagning.

Vaccinationsvecka vecka 11

Tidsintervallet mellan dos två och dos tre har minskat vilket gör att ännu fler personer nu ska erbjudas den tredje vaccinationen. 81 procent personer över 18 år i Östergötland har redan tagit dos tre. Nu arbetar regionen med att nå 100 procent. Utmaningen är att att få de som tvekar och inte har tagit dos ett att gå och vaccinera sig. En av insatserna som regionen nu gör att deltaga i den nationella vaccinationsveckan som inträffar vecka 11.

RELATERADE ARTIKLAR

Polisens regionledningscentral har under natten mellan 22:00 och 06:00 hanterat ett 80-tal ärenden som...
Under morgonen fick polisen in samtal om en skadad person utomhus i Mjölby. Försök...
Polisens regionledningscentral har under natten hanterat ett 70-tal ärenden som rör Östergötlands län. Ingen person har...

FÖLJ LKPG.NEWS

3,582FöljareGilla
81FöljareFölj
15FöljareFölj

VÄDRET I LINKÖPING

Linköping
dimma
17.5 ° C
18.7 °
17 °
97 %
2.1kmh
100 %
mån
29 °
tis
30 °
ons
29 °
tor
28 °
fre
31 °