29.5 C
Linköping
lördag, augusti 13, 2022

Debatt: Moderaterna väljer näringslivet framför förskolan

Debattinlägg av Kristina Edlund och Elias Aguirre

kommunalråd (S) i opposition:

Det är bedrövligt att se vad som händer inom förskolan i Linköping just nu. Trots att kommunen gör ekonomiska överskott i miljardklassen sägs personal upp.

Det borgerliga styret visar ingen handlingskraft, utan ser istället på när förskolorna tvingas spara. Arbetsbelastningen blir tung, och det går ut över barnen.

Efter skjutningarna bland unga Linköpingsbor verkar de flesta överens om att samhället måste stötta barn tidigt för att motverka framtida problem. Ändå låter kommunens moderata ledning förskolorna sväva i osäkerhet, med resultatet att personalgrupper slås sönder och personal sägs upp. Varför agerar de inte?

Moderaterna har inte lagt en enda krona

Den akuta situationen i förskolan uppstod när Linköping fick mindre pengar i statsbidrag. Detta har varit känt sedan länge och redan i somras skrev rektorerna ett öppet brev till det borgerliga styret där de bad om pengar till förskolan. Nu är året snart slut och Moderaterna har fortfarande inte lagt en enda krona ur kommunens kassa för att gå dem till mötes.

Vi minns alla hur näringslivet i Linköping snabbt fick hjälp av Moderaterna och deras borgerliga kollegor när företagen var i kris efter pandemin. Men när förskolan krisar gäller tydligen helt andra spelregler. Alliansstyret pratar gärna om vikten av en stark välfärd och barnens villkor, men när det blir skarpt läge visar de tydligt vad de prioriterar.

Stänger väl fungerande förskolor

Linköping är en välmående och rik kommun. Det är inte värdigt att behandla förskolan på det sätt som nu sker. Vi har färre utbildade förskollärare per barn än i jämförbara kommuner, grundbemanningen är för låg och för ett par dagar sedan kunde man läsa i Corren hur Moderaterna väljer att stänga små välfungerande förskolor för att spara hyreskostnaderna.

Det pressade läget inom förskolan är långt ifrån nytt. Under flera år har förskolepersonal i Linköping larmat om att arbetsbelastningen ökat, och att de känner av Alliansens besparingar.

Vi socialdemokrater har hela tiden jobbat för att kommunen ska använda sin goda ekonomi till att satsa på förskolan och anställa fler, och det kommer vi fortsätta göra. Vi kan inte tänka oss något sämre än att dra ner på förskolan när vi vet hur viktig den är för att ge våra barn en bra start i livet.

Lkpg.Newshttps://lkpg.news
Lokala nyheter från Linköping med omnejd.

RELATERADE ARTIKLAR

Polisen i Östergötland har hanterat cirka 25 ärenden mellan kl 22 och 06. Ett...
Polisens regionledningscentral har under natten hanterat ett 50-tal ärenden som rör Östergötlands län. En person har gripits. Tre...
Polisens regionledningscentral har under natten hanterat ett 100-tal ärenden som rör Östergötlands län. En person har gripits. Tre...

FÖLJ LKPG.NEWS

3,582FöljareGilla
81FöljareFölj
15FöljareFölj

VÄDRET I LINKÖPING

Linköping
molnigt
29.5 ° C
30.6 °
28.7 °
36 %
4.6kmh
56 %
lör
30 °
sön
31 °
mån
29 °
tis
31 °
ons
29 °