0 C
Linköping
torsdag, december 9, 2021

Avskaffa våldet mot kvinnor – kommunen manifesterar med färgväxling

Den 25 november är det den internationella dagen för avskaffande av våld mot kvinnor. FN uppmanar hela världen att uppmärksamma och manifestera mot våld mot kvinnor.

Under vecka 47, den 22-28 november, uppmärksammar Linköpings kommun en vecka fri från våld med kampanjen ”Ta snacket” skriver kommunen på sin hemsida.

Växla färg mot kvinnovåldet

Över hela världen och i Sverige lyser samhällen upp kända byggnadsverk i orange den här dagen. För att uppmärksamma dagen kommer vissa byggnader att lysas upp i orange.

– Självklart ska även Linköping manifestera mot det oacceptabla våld som många kvinnor utsätts för. Vi kan aldrig acceptera att kvinnor på det här sättet fråntas sina mänskliga rättigheter, säger borgmästare Lars Vikinge i ett uttalande på hemsidan.

Våld mot kvinnor ett folkhälsoproblem

Linköpings kommun förstärker i samarbete med Tekniska verken och Visit Linköping särskilda händelser under året genom att låta stadens offentliga utomhusbelysning färgväxla.
Att använda Linköping ljuskalender för att påminna om den här dagen är ett förslag från Anita Silfver. Hon är engagerad i Zonta International i Linköping, en global organisation som arbetar för att främja kvinnors rättigheter.

Kvinnor mister sina liv

Våldet mot kvinnor har många former. Det finns i hemmet, i nära relation, som sexuella trakasserier, näthat, kvinnlig könsstympning, barnäktenskap, trafficking och sexuellt våld i krig. I förlängningen av våld ingår också mord.

Våld mot kvinnor och flickor är ett utbrett folkhälsoproblem och en allvarlig kränkning av de mänskliga rättigheterna. Miljontals kvinnor lever i länder där våld mot kvinnor inte är ett brott och i många fall leder våldet till att kvinnor och flickor mister sina liv.

– I Sverige finns lagstiftning mot våld i nära relationer, men mörkertalet är stort och problemet utbrett, säger Åsa Åbom, som samordnar jämställdhetsfrågor inom Linköpings kommun.

Ta snacket kampanjen

Den internationella kampanjen “En vecka fri från våld” den 22-28 november sker i samklang med kampanjen “Ta snacket”. Den kampanjen tar avstamp i barn och ungas rättigheter. Den riktar sig till barn och unga med erfarenhet av att själva leva i en hederskontex. Men den uppmuntrar också till att ”ta snacket” och prata om hedersrelaterat våld och förtryck ur ett rättighetsperspektiv.

RELATERADE ARTIKLAR

Kommunstyrelsen i Linköping beslutar nu med största sannolikhet att avveckla Linbike vid sitt sammanträde...
Igår kväll fick polisen ett samtal om bedrägeri riktat mot en äldre kvinna i...
Region Östergötland erbjuder nu en tredje vaccindos mot covid-19 till personer från 60 till...

FÖLJ LKPG.NEWS

3,425FöljareGilla
81FöljareFölj
14FöljareFölj

VÄDRET I LINKÖPING

Linköping
mulet
0 ° C
0.5 °
-0.3 °
87 %
5.7kmh
90 %
tor
-0 °
fre
2 °
lör
2 °
sön
0 °
mån
-2 °