-0.1 C
Linköping
onsdag, december 8, 2021

Länsstyrelsen i Östergötland har inrättat fyra nya naturreservat

Fyra nya naturreservat i Östergötland har inrättats i tre olika kommuner. Ekhammarviken och Långdalsgölen i Åtvidaberg, Månhult i Boxholm och Pjältån i Norrköping.
Under året har länet fått ovanligt mycket pengar till att bilda nya naturreservat och genom ett framgångsrikt samarbete med flera markägare i länet har nu många fler kunnat få betalt för att bilda naturreservat. Det kommer att leda till att fler naturreservat kan beslutas framöver till nytta för såväl människor som djur och växter. Utöver de nybildade reservaten så har det befintliga reservatet Idhult fått en ny skötselplan som bättre tar tillvara de höga natur- och friluftsvärden som finns. Det befintliga reservatet Åsen har också utvidgats under året. Totalt finns det nu 295 naturreservat i Östergötland skriver länsstyrelsen i ett pressmeddelande.
Fler besökare än någonsin
Under de senaste åren har länets naturreservat haft fler besökare än någonsin tidigare. Nu har Länsstyrelsen Östergötland bildat fyra nya reservat – och fler är på gång. Tre av länets finaste skogsområden och ett vattendrag som är viktigt för havsöring har skyddats för framtida generationer.
– Vi har skyddat viktiga naturvärden som bidrar till att bevara den biologiska mångfalden i länet. Syftet med att skydda områden som naturreservat är också att bevara oexploaterade områden för friluftslivet. Reservaten bidrar alltså både till att uppfylla de nationella miljömålen och friluftslivsmålen, säger Marina Verbova, chef på enheten för naturskydd vid Länsstyrelsen Östergötland.
Naturen fyller en viktig funktion i samhället
Under coronapandemin har det blivit extra tydligt att naturen fyller en oerhört viktig funktion i vårt samhälle och att naturreservaten hjälper människor att hitta ut i naturen. I de nya naturreservaten kan besökaren utforska miljöer som gamla naturskogar, blommande gräsmarker och strömmande vattendrag med spännande fiskarter och smådjur. Flera av de nya naturreservaten kommer att få vandringsleder som visar vägen till de mest sevärda platserna.

RELATERADE ARTIKLAR

Kommunstyrelsen i Linköping beslutar nu med största sannolikhet att avveckla Linbike vid sitt sammanträde...
Igår kväll fick polisen ett samtal om bedrägeri riktat mot en äldre kvinna i...
Region Östergötland erbjuder nu en tredje vaccindos mot covid-19 till personer från 60 till...

FÖLJ LKPG.NEWS

3,425FöljareGilla
81FöljareFölj
14FöljareFölj

VÄDRET I LINKÖPING

Linköping
mulet
-0.1 ° C
0.7 °
-1.4 °
82 %
3.6kmh
90 %
ons
-0 °
tor
0 °
fre
2 °
lör
2 °
sön
1 °