-0.1 C
Linköping
onsdag, december 8, 2021

Debatt: Linköpingsliberalerna svarar LinköpingsListan

Genmäle och kommentarer av Åsa Wennergren och Gustaf Appelberg till artikel ”Stridigheterna hos Linköpingsliberalerna upp på ytan igen”.

Det är sorgligt att läsa Michael Cocozzas verklighetsbeskrivning där han avslutar med att säga att han inte kan stå på torget och ljuga. Att i en intervju uttala lögner verkar däremot gå bra. Vi har hört dem förr och bemött hans påståenden i både artiklar och insändare i Corren och det liknar verkligen rättshaveristens beteende när han återigen ältar sina påståenden, oförmögen att gå vidare. Nu är det sista gången vi kommer att vederlägga hans osanningar.

Det stämmer inte överhuvudtaget att partiet är splittrat, det var ett fåtal medlemmar som lämnade i samband med att Michael uteslöts ur partiet. Vi har inte präglats av oenighet det var Michael som inte fick exakt som han ville varje gång.

Det stämmer att vi hade framgång i Linköping, vi gick framåt i kommunvalet till 8,95 % att jämföra med 7,29 % 2014, i valet till riksdagen 2018 röstade 7,16 % av Linköpingsborna på L att jämföras med 5,5% som blev resultatet i hela landet. Man måste jämföra äpplen med äpplen och päron med päron. Efter valet ingick vi i förhandlingar som slutade med att vi bildade ett Alliansstyre och gemensamt handlingsprogram. Förhandlare för L var M.Cocozza, där la han grunden för den politik han sedan kritiserat så hårt. I Alliansprogrammet och under mandatperioden har, tvärtemot vad Michael säger, flera liberala hjärtefrågor prioriterats, bl.a. heltidsmentorer på våra grund- och gymnasieskolor, höjda lärarlöner, LSS, stora trygghetssatsningar utifrån den rådande situationen, ett nytt åtgärdsprogram mot segregationen, utökat föreningsstöd, nya idrottsanläggningar m.m. Vi har också försökt få Statens Fastighetsverk, som äger fastigheten, att öppna upp Slottsparken men i Linköping sysslar vi inte med expropriering av andras mark, men det kanske är ett tillvägagångssätt som LL vill att kommunen ska börja använda sig av. Fler än 500 personer i arbetsmarknadsinsatser har kommit i arbete, samtidigt som behovet har ökat, kanske har Michael helt missat att vi har haft en tuff situation på arbetsmarknaden där pandemin varit den stora boven. Tvärt emot arbetslinjen i det Alliansprogram han varit med och förhandlat fram föreslår Mikael ett extra stöd på 10 000 till varje hushåll med försörjningsstöd. Ett oerhört populistiskt och orättvist förslag.

En annan fråga som ständigt kommer upp, är att Kommunföreningen avskaffat Politiska Utskottet (PU), det är också en lögn. Sanningen är att Liberalerna i Linköping gjorde en omorganisation av sitt arbetssätt. Den lades fram och röstades enhälligt igenom på ett medlemsmöte i augusti 2019. Då förvandlades PU till fokusgrupper och PM (Politiskt Möte) Anledningen till denna omorganisation var att få en bättre struktur på vilka frågor som skulle diskuteras och att fler medlemmar skulle kunna delta på lika villkor, dessutom innebar omorganisationen att fler medlemmar fick ta på sig ordförandeskap och lära sig mötesformalia som ett led i utbildningen för att ta politiska uppdrag.

När det gäller årsmötet är det en alldeles särskild historia. Det första årsmötet hölls som planerat i slutet av feb 2020, då infann sig 50 personer vi aldrig sett vare sig förr eller senare på något liberalt möte. Vi hade blivit förvarnade från Riksorganisationen, då man sett att ett onormalt stort antal registrerat sig som medlemmar precis tre månader innan, som är gränsen för att få rösträtt på mötet. Inbjudna personer från Riks och Förbundet var som tur var närvarande och kunde följa det försök till kupp som utspelades. Vissa likheter går att finna med vad en viss elitklubb blivit utsatt för i Linköping. Den inbjudne ordföranden röstades bort och Michael föreslog en ny. Vid denna omröstning blev det uppenbart att dessa femtio, för oss okända, röstade på kommando. Dagordningen gjordes om, vilket gjorde att motionerna tidigarelades och dessa tog sådan tid att mötet fick ajourneras innan en ny styrelse hade valts. Vi kallade till nytt årsmöte för att återuppta förhandlingarna helt enligt stadgarna men fick ställa in då pandemin bröt ut. Det gjorde vi på Folkhälsomyndighetens, men också riksorganisationens uppmaning, som gick ut till alla föreningar i hela landet att skjuta upp samtliga möten. Det som inte framgår är att Michael med flera försökte kringgå våra demokratiska regler genom att inte följa tidsbestämmelsen för kallelse till årsmöte som anges i våra stadgar. Styrelsen försökte ändå vid ett flertal tillfällen kalla till årsmöte under 2020 och de digitala lösningarna erbjöd inte, vid den tidpunkten, den sekretess som slutna personval kräver.

Slutligen då – uteslutningen. Medlemsärenden, som detta rör sig om, hanteras först av förbundet i Östergötland och är en grannlaga och lång procedur som medför samtal och undersökningar av olika slag. När de fattat beslut går detta att överklaga, beslutet att utesluta M.Cocozza överklagades och behandlades sedan av partistyrelsen på riksnivå. De kom fram till att de inte fann anledning att ändra förbundets beslut. Att han skulle blivit utesluten för att följa interndemokratin är ett rent ut sagt ett bisarrt påstående. Alla som har den minsta inblick i hur partier sköter sina medlemsärenden vet att man måste ha uppfört sig väldigt, väldigt illa för att bli utesluten. Man måste ha brutit mot den uppförandekod som finns på ett flagrant sätt. Vi har etiska riktlinjer att följa, det gäller alla medlemmar.

Med detta hoppas vi att denna fråga är slutdiskuterad. Nu får det vara nog – vi har viktigare frågor att handskas med.

Åsa Wennergren                Gustaf Appelberg

RELATERADE ARTIKLAR

Kommunstyrelsen i Linköping beslutar nu med största sannolikhet att avveckla Linbike vid sitt sammanträde...
Igår kväll fick polisen ett samtal om bedrägeri riktat mot en äldre kvinna i...
Region Östergötland erbjuder nu en tredje vaccindos mot covid-19 till personer från 60 till...

FÖLJ LKPG.NEWS

3,425FöljareGilla
81FöljareFölj
14FöljareFölj

VÄDRET I LINKÖPING

Linköping
mulet
-0.1 ° C
0.7 °
-1.4 °
82 %
3.6kmh
90 %
ons
-0 °
tor
0 °
fre
2 °
lör
2 °
sön
1 °