-0.1 C
Linköping
onsdag, december 8, 2021

Stridigheterna hos Linköpingsliberalerna upp på ytan igen

Liberalerna har nu på fredag sitt Landsmöte i Linköping. Partiet har låga opinionssiffror och riskerar därför att åka ur riksdagen vid nästa år val om de inte klarar av att nå över kvalgränsen fyra procent.

Det verkar det vara lika illa för den lokala partiorganisationen eftersom det finns en spärr på tre procent för att få plats i kommunfullmäktige.

Inför Liberalernas landsmöte har utvecklingen för Linköpings liberalerna varit skakig i vår stad. Partiet har splittrats och en stor del av medlemmarna valde att bilda ett nytt lokalt parti, LinköpingsListan.

LinköpingsListan (LL)bildades under hösten 2020 då ett antal medlemmar i Liberalerna lämnade partiet för att bilda ett nytt lokalt parti. LL fick med sig två av sju mandat i fullmäktige. Vid bildandet anslöt sig ett flertal liberala linköpingsbor med företagaren Michael Cocozza, och LHC-LFC profilen Christer Mård i spetsen.

Unikt upplägg för nomineringar

LinköpingsListan har under sin korta livslängd främst gjort sig känd för att man kommer tillåta nominering av personer till bolag och nämnder även om de inte är partimedlemmar. Detta är inte möjligt i övriga partier.

Bakgrunden till bildandet var att L på den lokala nivån präglades av oenighet allt sedan valet 2018.

– Valet till kommunfullmäktige blev en stor framgång för liberalerna. Liberalerna gick till val på ett profilerat program där man lyfte fram ett antal frågor som slog igenom i väljarkåren. Partiet ville ha mentorer i skolorna som skulle avlasta lärarna, 1000 personer med försörjningsstöd skulle sättas i arbetsmarknadsanställningar med lön, man ville se en extra satsning på kulturen som skulle få ett extra lyft med 20 miljoner, berättar Michael Coccozza grundare av LinköpingsListan och fortsätter.

– Partiet ville också öppna den stängda slottsparken och bevara Tinnerbäckssjön som ett naturbad för linköpingsborna. L ville öka den kommunala budgeten med 350 miljoner, man ville använda skattemedlen i verksamhet istället för att de skulle samlas på hög med stora överskott. Det profilerade programmet tillsammans med en intensiv valrörelse resulterade i att Liberalerna fick 9 procent av rösterna, jämfört med 5,5 procent på riksnivå. Partiets bägge toppnamn fick ledande positioner i stadshuset när alliansens fyra partier bildade majoritet. Åsa Wennergren, numer tjänstledig från Anders Ljungstedts gymnasium, blev kommunalråd med ansvar för skolan och ordförande i Bildningsnämnden som är kommunens gymnasienämnd samt Gustaf Appelberg som blev ordförande i Kultur och fritidsnämnden och överförmyndarnämnden.

Alliansen och Moderaternas linje

Liberalerna fick efter kommunvalet igenom många av sina profilfrågor i alliansens gemensamma program som sedan skulle styra kommunen. Allting syntes vara frid och fröjd. Men efter ett par månader stod det klart att moderaterna inte skulle släppa på sin så kallade sparsamhetslinje. Avgörandet kom när budgeten för nästkommande år skulle förhandlas.

Moderaterna gjorde ganska snart klart att man inte gick med på några stora arbetsmarknadssatsningar i form av lönearbete, istället skulle de arbetslösa aktiveras på olika sätt med försörjningsstöd. När Liberalernas ekonomisk politiska talesperson Michael Cocozza inte gick med på denna helomvändning i alliansens politik begärde han och flera andra medlemmar att budgetfrågan skulle avgöras internt i partiets politiska utskott, det forum där partiet tog besluten i kommunpolitiska frågor. Utskottet hade ett 40-tal ledamöter alla med politiska uppdrag i kommunen.  

– Åsa Wennergren tillsammans med kommunföreningens ordförande Gustaf Appelberg ville inte utmana moderaterna, samtidigt insåg de att de inte skulle få majoritet i det politiska utskottet för denna kursändring. I den vevan bestämde man sig då för att avskaffa det politiska utskottet, politiken skulle avgöras i fullmäktigegruppen med sju ledamöter. I Corren har det publicerats insändare där de före detta liberalerna, Maria Brahim och Jaleh Ramezani, menade att Åsa Wennergren aldrig hade valts till partiets kommunalråd om hon varit öppen med att hon ville avskaffa politiska utskottet och därmed rösträtten för ett 40-tal medlemmar. Det var med mycket knapp marginal som Wennergren kommunalrådsposten vann provvalet före det tidigare kommunalrådet, säger Cocozza vidare.

– Avskaffandet av partiets interna beslutsorgan resulterade i stridigheter. Inför nästkommande årsmöte framförde en rad av partiets tidigare ledande personer, Bengt Olsson, Linnea Darell, Lars Neselius med flera krav på ett återinförande av det politiska utskottet. Men kravet togs inte upp av årsmötet. Enligt uppgifter i partiet hann man inte med detta då mötet hade tidsbegränsats. Årsmötet upplöstes på kvällen utan att man hann med att vare sig välja ny styrelse eller behandla några motioner.

Vägrade kalla till årsmöte

Efter årsmötet försökte en stor grupp medlemmar med stöd av stadgarna få till stånd ett årsmöte i syfte att avsluta förhandlingarna. Kommunföreningens ordförande vägrade då att kalla till årsmöte.

– Ordförande menade att man på grund av Corona inte hade möjlighet att hålla årsmötet. Ett svepskäl för man vågade inte eftersom en majoritet av medlemmarna stod bakom kravet på att återinsätta det politiska utskottet.

Följ stadgarna

Michael Cocozza valde därefter tillsammans med Hassan Deri att för tredje gången i augusti 2020 att begära att årsmöte skulle hållas enligt stadgarna. Partiets lokala ledning vägrade ånyo och svarade denna gång med  att begära till riksnivån att Cocozza skulle uteslutas. Cocozza uteslöts senare under hösten på grund av att han inte iakttagit partidemokratin.

– Utvecklingen i Linköping säger en del om krisen i L. Man tar ett lokalt program som får stöd av nio procent av väljarna. När man sedan ska genomföra politiken, säljer man bort så gott som allt och låter Moderaterna bestämma politiken. Man åsidosätter sedvanliga demokratiska regler och avskaffar partiets interna politiska beslutsorgan. Personer som vägrat tillämpa demokratiska regler ser till att utesluta de personer som verkat för att årsmöte ska fullföljas. Om liberalernas ledning på landsmötet vill förstå varför partiet går dåligt i opinionen bör man studera exemplet Linköping menar Michael Cocozza och fortsätter.

– Om man har stått på Stora Torget och lovat ett antal satsningar om 350 miljoner, fått många röster på det och sedan går med på att sänka kommunens reala utgifter med två miljoner, då är man inte värda att sitta i kommunfullmäktige. Man har ju ljugit för väljarna. Jag är företagare, jag har avtal med tusentals linköpingsbor gällande bostäder, anställningar och med leverantörer. Jag kan inte stå på torgen och säga en sak och sedan göra något helt annat. Agerar man så i näringslivet så är man rökt, i politiken däremot, där blir man kommunalråd, säger Michael Cocozza.

Genmäle och kommentarer av Åsa Wennergren och Gustaf Appelberg publicerad i LKPG.News.se

RELATERADE ARTIKLAR

Kommunstyrelsen i Linköping beslutar nu med största sannolikhet att avveckla Linbike vid sitt sammanträde...
Igår kväll fick polisen ett samtal om bedrägeri riktat mot en äldre kvinna i...
Region Östergötland erbjuder nu en tredje vaccindos mot covid-19 till personer från 60 till...

FÖLJ LKPG.NEWS

3,425FöljareGilla
81FöljareFölj
14FöljareFölj

VÄDRET I LINKÖPING

Linköping
mulet
-0.1 ° C
0.7 °
-1.4 °
82 %
3.6kmh
90 %
ons
-0 °
tor
0 °
fre
2 °
lör
2 °
sön
1 °