-0.1 C
Linköping
onsdag, december 8, 2021

Utländska brottslingar utvisas -En framgång för gemensamt polisarbete

Inbrott i villor och i fritidshus har varit och är ett stort problem i Sverige. Oftast är det betydande ekonomiska värden som försvinner för brottsoffren och en känsla av kränkning är kanske den största skadan som påverkar husägarna.

Men nyligen presenterades ett hoppingingivande resultat av ett polisärt samverkansarbete i Region öst.

Ett omfattande polisiärt utredningsarbete, där många olika polisenheter har varit med, har inneburit ett flertal uppklarade brott, företrädesvis inbrott i villor, som sedan har lett till fällande domar och utvisning av två utländska medborgare.

Inbrott i Östergötland och Jönköping

Brotten har mestadels varit kopplade till Östergötland samt Jönköpings län i polisregion Öst men de dömda männen har även begått brott i Örebro län. Inbrotten har skett i framför allt villor och den vanligaste tidpunkten har varit dagtid.

Många olika polisenheter har varit inblandade i arbetet skriver polisen på sin hemsida:

Noas underrättelseverksamhet, Noas brottssamordningsfunktion, Noas spanverksamhet, region Östs brottssamordningsfunktion, områdespolisen i Motala, utredare i Eksjö samt utredare i Motala.

Dömdes i tio fall

Den 15 oktober dömdes två utländska medborgare till två år och tio månaders fängelsestraff i Eksjö tingsrätt. Männen dömdes för tio fall av inbrottsstölder, två fall av försök till inbrottsstölder samt ett fall av häleri. De dömda männen, som är i 35- respektive 40-årsåldern, utvisas även ur landet.

Männen greps i Nässjö i maj misstänkta för ett inbrottsförsök i en villa. Björn Borg, som är gruppchef för områdespolisen i Motala, har varit engagerad i ärendet.

– Vi fick ärendet via Nationella operativa avdelningen som hade haft span på denna konstellation ett tag. Vi från Motala var engagerade i ärendet dels i ett spaningsskede men även efter gripandet i Nässjö, säger Björn Borg i ett uttalande på polisens hemsida.

Stöldgodset lokaliserades till Motala

Efter gripandet genomfördes en husrannsakan på en adress i Motala som visade sig vara utgångspunkten för denna konstellation.

– Lägenheten var organiserad som en brottscentral där männen sorterade, förpackade och distribuerade stöldgods. Det var olika stationer där godset var samlat. En plats för elektronik, en plats för guldsmycken, en plats för kontanter, en plats för alkohol och så vidare, säger Borg Efter gripandet genomfördes en husrannsakan på en adress i Motala som visade sig vara utgångspunkten för denna konstellation, berättar Björn Borg som deltog vid husrannsakan och fortsätter:

– Under mina år som polis har jag aldrig sett något så strukturerat och så mycket stöldgods i en lägenhet, säger Borg som arbetat inom polismyndigheten i över tio år.

Den tredje mannen

Vid denna husrannsakan påträffades en tredje man inne i lägenhet, även han är utländsk medborgare, som i sin tur kunde misstänkas för flera stölder. Den mannen dömdes 12 juli i Linköpings tingsrätt. Han är i 35-årsåldern och dömdes för fyra fall av stöld, straffet blev fyra månaders fängelsestraff.

Beslagshanteringen och godsspårningen har tagit mycket tid samt energi. I dessa fall har det varit många beslagspunkter och många olika målsägare som drabbats av stölderna.

– Utredningsarbetet som följde blev gediget där vi hade flera utredare som slet med godsspårning och med att knyta gärningspersonerna till inbrotten. En omfattande utredning som gick i mål och även lyckosam på så sätt att många målsäganden fick sitt gods tillbaka, säger Björn Borg.

Lägga ett stort pussel

De som arbetat med utredningen har haft ett stort pussel att lägga. Utredarna Alice Gustafsson och Maria Hellström, båda verksamma i lokalpolisområde Motala, har arbetat med ärendet.

– Vi började med att försöka identifiera vilka inbrott som hade inträffat. Det gjordes bland annat med hjälp av godsspårning. Därefter började vi gå igenom de ärendena. Vad har vi för bevisning och vad kommer vi att behöva för att kunna knyta misstänkt till brottet, berättar Maria Hellström.

– Utgångsläget var att vi hade gods som kunde härledas till ett flertal inbrott. Det är en bra ingång men det krävs betydligt mer för att kunna knyta någon till ett inbrott. Fler personer kan vara inblandade och det behöver nödvändigtvis inte vara samma person som begår inbrotten som sitter på godset, säger Alice Gustafsson .

GPS-spårning en av framgångsfaktorerna

Med hjälp av GPS-tömning kunde utredarna knyta ihop brottsplatser med misstänkta samt stöldgods.

– En av de viktigaste detaljerna vi fick var en GPS från den bil de misstänkta använt sig av, vilken en av de misstänkta ägde. Vi kunde med hjälp av GPS:en se hur gärningsmännens bil rört sig och därmed knyta dem till att de varit i närheten av brottsplatserna aktuellt datum och tid för inbrottsstölden. Under utredningsarbetet hittades även skospår som kunde knyta gärningsmännen till brottsplatserna, säger Alice Gustafsson.

Upprättelse för brottsoffren

En annan framgångsfaktor till uppklarnandet av brotten var viljan att ge de drabbade personerna upprättelse.

– Vi jobbar som alltid för att lagföra gärningspersonerna, men vi har ju så klart de drabbade personerna i åtanke. Vi vet sedan tidigare att de som drabbats av villainbrott kan må dåligt efter brotten då det är ett integritetskränkande brott, att någon eller några har tagit sig in i den drabbades hem, säger Maria Hellström.

– Vi har försökt att spåra stöldgodsen noggrant för att de drabbade skulle få tillbaka sina privata ägodelar som stulits. Även om de drabbade får ekonomisk ersättning från sina försäkringsbolag går det inte att förbise affektionsvärdet, avslutar Alice Gustafsson.

RELATERADE ARTIKLAR

Kommunstyrelsen i Linköping beslutar nu med största sannolikhet att avveckla Linbike vid sitt sammanträde...
Igår kväll fick polisen ett samtal om bedrägeri riktat mot en äldre kvinna i...
Region Östergötland erbjuder nu en tredje vaccindos mot covid-19 till personer från 60 till...

FÖLJ LKPG.NEWS

3,425FöljareGilla
81FöljareFölj
14FöljareFölj

VÄDRET I LINKÖPING

Linköping
mulet
-0.1 ° C
0.7 °
-1.4 °
82 %
3.6kmh
90 %
ons
-0 °
tor
0 °
fre
2 °
lör
2 °
sön
1 °