-0.1 C
Linköping
onsdag, december 8, 2021

Tinnerö gård har rustats upp

Efter flera års arbete är nu Tinnerö gård färdigrenoverad. Det är svårt att tro att Stora torget ligger bara några kilometer bort. Miljön kring Tinnerö gård är minst sagt naturskön med sina ekar, fruktträd och vida fält skriver Linköpings kommun på hemsidan.

Mangårdsbyggnaden byggdes 1919 som en arrendegård under Sturefors gods. I början av 1960-talet tog försvarsmakten över Tinnerö och använde omgivningarna som övningsområde. Linköpings kommun köpte området 2002, och fyra år senare bildades naturreservatet Tinnerö eklandskap.

– När vi började rusta upp Tinnerö gård för fem år sedan var mangården ganska nedgången, säger Anders Jörneskog, kommunekolog och reservatsförvaltare på hemsidan.

Östergötlands museum hade då tillsammans med en tidigare boende i huset tagit fram en plan för hur byggnaden skulle återfå sin forna glans.

Tillgängligt för föreningar

Föreningar som är verksamma i området har tillgång till byggnaden under kvällar och helger. Det kommer även att genomföras guidningar för allmänheten i huset.

Om grindarna till trädgården står öppna och trädgårdsmästaren arbetar kan det finnas möjlighet för förbipasserande att få en visning. Men det kommer också att erbjudas arrangerade guidningar av trädgården, liksom av mangården.

RELATERADE ARTIKLAR

Kommunstyrelsen i Linköping beslutar nu med största sannolikhet att avveckla Linbike vid sitt sammanträde...
Igår kväll fick polisen ett samtal om bedrägeri riktat mot en äldre kvinna i...
Region Östergötland erbjuder nu en tredje vaccindos mot covid-19 till personer från 60 till...

FÖLJ LKPG.NEWS

3,425FöljareGilla
81FöljareFölj
14FöljareFölj

VÄDRET I LINKÖPING

Linköping
mulet
-0.1 ° C
0.7 °
-1.4 °
82 %
3.6kmh
90 %
ons
-0 °
tor
0 °
fre
2 °
lör
2 °
sön
1 °