0.2 C
Linköping
torsdag, december 9, 2021

Välkomnar fortsatt granskning ”Östergötland sticker inte ut”

Dödligheten i covid-19 i Östergötland sticker inte ut jämfört med landet i övrigt, enligt nationell statistik och flera tidigare studier.

Region Östergötland ser inte något tydligt samband mellan antalet avlidna och omfattningen på testverksamheten”, säger Stefan Franzén, medicinsk direktör på Region Östergötlands hemsida.

Coronakommissionen underlagsrapport

Medierapportering kring en underlagsrapport till den nationella Coronakommissionen har väckt debatt. I underlagsrapporten kartläggs skillnader i regionernas insatser för provtagning och smittspårning under pandemin. En slutsats som framförts när rapporten presenterats är att det skulle finnas en koppling mellan provtagningens omfattning och antalet sjukhusvårdade och avlidna i covid-19.

– Vi har svårt att värdera statistiken i den rapport som presenterats men är kritiska till att man i mediedebatten drar långtgående slutsatser för enskilda regioner. Det finns det inte stöd för i rapporten. Jämförelsen i den är gjord mellan den halva av Sveriges regioner som testat mer och den halva som testat mindre. Skillnader i tidig smittspridning, regionala restriktioner, med mera, har funnits mellan regionerna som kan ha spelat större roll. säger Stefan Franzén, medicinsk direktör i Region Östergötland på hemsidan och fortsätter.

– Förmodligen beror det på att vi i likhet med Stockholmsregionen och flera andra län i Mellansverige tidigt fick in smittan i länet, via ett större antal sportlovresenärer som varit i Alperna. Vi har haft ett förhållandevis stort antal sjukhusvårdade och avlidna med covid-19. Vi ser dock inte att Östergötland sticker ut när det gäller dödstalen, vare sig avseende avlidna per 100 000 invånare eller om man tittar på åldersstandardiserade värden, som exempelvis Socialstyrelsen har publicerat, säger Stefan Franzén.

Pandemin är inte över än

Stefan Franzén välkomnar fortsatta studier och granskning av hur regioner, kommuner och nationella myndigheter hanterat pandemin. Region Östergötland har fortlöpande under pandemin, tillsammans med bland annat forskare från Linköpings universitet, utvärderat sitt arbete. Exempelvis har flera kartläggningar av dödsfallen med covid-19 gjorts genom granskning av patientjournaler.

– Fortsatt analys och uppföljning är viktig för att öka vår kunskap och förbättra våra arbetssätt för framtiden. Pandemin är inte över än, så ytterligare erfarenheter kommer att adderas, betonar Stefan Franzén.

RELATERADE ARTIKLAR

Kommunstyrelsen i Linköping beslutar nu med största sannolikhet att avveckla Linbike vid sitt sammanträde...
Igår kväll fick polisen ett samtal om bedrägeri riktat mot en äldre kvinna i...
Region Östergötland erbjuder nu en tredje vaccindos mot covid-19 till personer från 60 till...

FÖLJ LKPG.NEWS

3,425FöljareGilla
81FöljareFölj
14FöljareFölj

VÄDRET I LINKÖPING

Linköping
mulet
0.2 ° C
1 °
-1.7 °
87 %
6.7kmh
90 %
tor
0 °
fre
2 °
lör
2 °
sön
0 °
mån
-2 °