0.2 C
Linköping
torsdag, december 9, 2021

Niklas Borg kritiserar rikspolischefen för passivitet

Efter varje skjutning som inträffat den senaste tiden har Linköpings kommun satt in extra bevakning på platser som utsatts för det grova våldet.

De kommunala resurserna har utökats i form av kommunväktare, ordningsvakter och områdesteam som rör sig över hela kommunen och de omfördelas även efter behov.

Det grova våldet har ockuperat Linköping

Det grova våldet i form av skjutningar har eskalerat i Linköping. Fyra personer har mördats och tre skadats på grund av gängrelaterade skjutningar sedan april i år. Den senaste skjutningen i Palatset är den elfte i ordningen och kommunstyrelsens ordförande Niklas Borg ser naturligtvis med stor oro på den negativa utveckling som Linköping är inne i nu.

– Jag är medveten om att skjutningarna inte kommer upphöra av sig själv eller att det finns några enkla lösningar. Jag är väldigt bekymrad över skjutningen i Lördags i Palatset där vi ser att våldet kryper in i det publika rummet också vilket gör, än mer, att oskyldiga människor drabbas, säger Niklas Borg och fortsätter.

– Polisen i Linköping kämpar ju stenhårt med problemen med de resurser de har och det syns att det sliter hårt på dem. Men det jag är mest bekymrad över att polisen har arbetat med skjutningarna i en så kallad ”Särskild regional händelse”, med regional resursförstärkning sedan i augusti och man har trots detta inte kunnat få stopp på skjutningarna. Man har inte kunnat gripa och frihetsberöva särskilt många personer. För de fyra morden är ju ingen frihetsberövad än så länge.

Irriterade på rikspolischef Anders Thornberg

Den särskilda regionala händelsen med resursförstärkning i Linköping som inleddes i augusti har förlängts över årsskiftet men Niklas Borg är mycket irriterad över att polisen inte har satsat några nationella resurser på Linköping.

– Polisen regionalt efterfrågar ju mer resurser i form av bland annat kamerabevakning och preventiv avlyssning. Jag skulle vilja se en nationell insats i Linköping som den som kallades för ”Operation Rimfrost” i Malmö. Det behövs stöd från Nationella operativa avdelningen för att få stopp på de gängkriminella som springer omkring och skjuter på varandra här i Linköping, säger en märkbart upprörd kommunstyrelseordförande och skickar en passning till högre makter inom polisen.

– Jag har haft bra samtal med vår regionala polischef men Rikspolischefen vill inte prata med mig han anser tydligen att det inte behövs han tycker han har en bra bild av det som händer i Linköping.

Fakta: Rimfrost

  • Rimfrost var en nationell resursstyrd polisinsats som drogs igång i november 2019. Rimfrost startade som särskild nationell händelse när en 15-årig pojke mördades på Möllevångstorget i Malmö.
  • Operationen pågick i ett halvår och var kopplad till gängkriminella våldsdåd.
  • Med Operation Rimfrost förstärkte polisen resurserna i polisregion Syd och Mitt. Arbetet resulterade i att över 500 vapen beslagtogs, drygt 400 personer frihetsberövades och 100 kilo sprängmedel togs i beslag.
  • Över två miljoner kronor i kontanter, 15 personbilar samt 32 exklusiva klockor beslagtogs. Källa; Polismyndigheten

RELATERADE ARTIKLAR

Kommunstyrelsen i Linköping beslutar nu med största sannolikhet att avveckla Linbike vid sitt sammanträde...
Igår kväll fick polisen ett samtal om bedrägeri riktat mot en äldre kvinna i...
Region Östergötland erbjuder nu en tredje vaccindos mot covid-19 till personer från 60 till...

FÖLJ LKPG.NEWS

3,425FöljareGilla
81FöljareFölj
14FöljareFölj

VÄDRET I LINKÖPING

Linköping
mulet
0.2 ° C
1 °
-1.7 °
87 %
6.7kmh
90 %
tor
0 °
fre
2 °
lör
2 °
sön
0 °
mån
-2 °