-0.1 C
Linköping
onsdag, december 8, 2021

Kräver 100 procent kommunal regi inom hemtjänsten

Socialdemokraterna i Linköping motsätter sig nu kraftfullt de planer som den borgerliga alliansen har på att sälja ut stora delar av hemtjänsten. Förutom att man debatterar mot planerna i Stadshuset så har man dragit igång en kampanj mot privatiseringen av hemtjänsten.

Även kommunala pensionärsorganisationer i kommunen har nyligen protesterat utanför Stadshuset mot de ständiga upphandlingarna inom äldreomsorgen.

Valfrihet en chimär

Linköpings kommun har sagt upp 16 av 20 avtal för privata hemtjänstföretag på grund av brister i omsorgen. Bristerna handlade om otillräcklig kompetens, otillräcklig omsorg samt fusk med skattemedel. Enligt Mikael Sanfridson, kommunalråd och vice ordförande i äldrenämnden, finns det belägg för att privat driven hemtjänst är sämre än kommunens egen hemtjänst.

– Jag anser att beslut om återkommande hemtjänstupphandling är mycket dåligt och det finns i huvudsak tre starka skäl för att hemtjänsten inte ska upphandlas. För det första vill inte äldre upphandlas som en vara till lägsta pris. De vill ha långsiktighet, stabilitet och trygghet. För det andra blir det sämre för personalen i privat regi med lägre löner och sämre anställningsförhållande och för det tredje handlar upphandling bara om att erbjuda en marknad att tjäna pengar på för privata utförare, menar Mikael Sanfridson vidare.

– Det vi vill ha är istället är en rejäl satsning på personalen. Satsa på fler heltider, bättre scheman med färre delade pass och tryggare anställningsvillkor. Vi vill också ha en utbyggnad av träffpunkterna i kommunen där de äldre kan välja bland flera aktiviteter och vara med i att påverka sin vardag.

Privata utförares avtal har sagts upp

Ett större antal privata utförares avtal har sagts upp de senaste åren och idag finns det endast fem stycken privata företag kvar inom hemtjänsten. Det innebär totalt sex utförare med den kommunala regin Leanlink inräknat.

Mikael Sanfridson är tydlig i vad som måste ändras i hemtjänsten nästa år.

– Vi har ett eget alternativ. Vi vill ha egen regi till 100 procent inom hemtjänsten. Historien visar att de privata utförarna inte har skött sig så bra. Det är ju därför kommunen har sagt upp några privata avtal, hävdar Sanfridson och tillägger att Alliansens tal om valfrihet är en illusion.

– Den borgerliga valfriheten är en chimär. Den handlar ju bara om att företagen ska kunna välja på en marknad. Någon annan valfrihet i deras förslag har jag inte sett röken av.

Fakta: Utförare, inklusive Leanlink, inom hemtjänsten.

December 2018 fanns det elva stycken utförare inom hemtjänsten.

Mars 2019 fanns det nio stycken utförare.

Mars 2020 var antalet utförare nere i sex stycken företag.

RELATERADE ARTIKLAR

Kommunstyrelsen i Linköping beslutar nu med största sannolikhet att avveckla Linbike vid sitt sammanträde...
Igår kväll fick polisen ett samtal om bedrägeri riktat mot en äldre kvinna i...
Region Östergötland erbjuder nu en tredje vaccindos mot covid-19 till personer från 60 till...

FÖLJ LKPG.NEWS

3,425FöljareGilla
81FöljareFölj
14FöljareFölj

VÄDRET I LINKÖPING

Linköping
mulet
-0.1 ° C
0.7 °
-1.4 °
82 %
3.6kmh
90 %
ons
-0 °
tor
0 °
fre
2 °
lör
2 °
sön
1 °