0 C
Linköping
torsdag, december 9, 2021

700 Linköpingsbor svarade på klimatenkät – stort engagemang

FN:s klimatkonferens COP26 rullar på i i Glasgow. Samtidigt sätter Linköpings kommun upp lokala motsvarigheter i arbetet med det kommande klimat- och energiprogrammet, KEP.

Engagemanget från Linköpingsborna är stort. Över 700 personer besvarade nyligen en enkät på webben och 50 Linköpingsbor valde även att delta i varsitt av totalt sju genomförda fokusgrupptillfällen.

Linköpingsborna hängde på

Nästa steg i arbetet med förslaget till klimat- och energiprogram är att nämnder och bolag lämnar in sina remissyttranden och planen är att programmet behandlas i Linköpings kommunfullmäktige i mars 2022. Om förslaget antas blir ett nästa steg att ta fram en handlingsplan, där Linköpingsbornas medskick blir ett av flera viktiga underlag att beakta.

– En intention som vi haft i arbetet är att skapa en ökad dialog med både näringsliv och Linköpingsbor. Eftersom pandemin gjorde det omöjligt att ha fysiska medborgardialoger utarbetade vi en enkät som spreds på sociala medier och lades på webben. I enkäten fanns även möjlighet att anmäla intresse för att delta i en fokusgrupp med fördjupade diskussioner kring vårt klimatarbete, säger Magdalena Fallde, projektledare för framtagande av klimat- och energiprogrammet i Linköpings kommun, på kommunens hemsida.

Tar ansvar för en hållbar omställning

Linköpings kommuns föreslagna klimat- och energiprogram kommer att ange den övergripande vägen framåt när det gäller kommunens klimat- och energiarbete. Det är ett omfattande strategiskt styrdokument som kommunfullmäktige ska ta ställning till och som visar på hur Linköpings kommun planerar att ta ansvar för en hållbar omställning.
– Klimatfrågan är en global fråga och växthusgasutsläpp bryr sig inte om några geografiska gränser. Samtidigt sker alla utsläpp lokalt, oavsett var på jorden de sker, och därför måste vi även på lokal nivå fortsätta vårt aktiva arbete med klimatfrågan. De klimatbeslut som fattas både på global och nationell nivå är förstås mycket viktiga även för Linköping, då de till stor del skapar förutsättningarna för det lokala klimatarbetet, säger Linda Malmén, hållbarhetschef i Linköpings kommun.

Klimat- och energiprogrammet syftar till att komplettera målet om ett koldioxidneutralt Linköping år 2025 med långsiktiga mål och prioriterade insatsområden för kommunens fortsatta klimat- och energiarbete. Programmet ska också fungera som kommunens samlade energiplan.

RELATERADE ARTIKLAR

Kommunstyrelsen i Linköping beslutar nu med största sannolikhet att avveckla Linbike vid sitt sammanträde...
Igår kväll fick polisen ett samtal om bedrägeri riktat mot en äldre kvinna i...
Region Östergötland erbjuder nu en tredje vaccindos mot covid-19 till personer från 60 till...

FÖLJ LKPG.NEWS

3,425FöljareGilla
81FöljareFölj
14FöljareFölj

VÄDRET I LINKÖPING

Linköping
mulet
0 ° C
0.5 °
-0.3 °
87 %
5.7kmh
90 %
tor
-0 °
fre
2 °
lör
2 °
sön
0 °
mån
-2 °