-1 C
Linköping
onsdag, december 8, 2021

Uppdraget – Frivilliga insatser för att begränsa smittspridning

Många av de restriktioner som begränsat verksamheter under pandemin togs bort den 29 september. I dag finns exempelvis inga deltagarbegränsningar för olika typer av sammankomster och verksamheter är inte längre skyldiga att vidta särskilda smittskyddsåtgärder enligt den tillfälliga covid-19-lagen.

Verksamhetsutövare kan dock frivilligt vidta smittförebyggande åtgärder anpassade utifrån verksamhetens egna förutsättningar, skriver Länsstyrelse Östergötland på sin hemsida

Sprider information

Länsstyrelsen har i uppdrag att kontrollera att den tillfälliga covid-19-lagen följs, men utför i dagsläget inga tillsynsbesök utan fokuserar på att sprida information till verksamhetsutövare om smittförebyggande åtgärder. Länsstyrelsen upprätthåller en tillsynsberedskap ifall smittläget förändras och föreskrifter med smittskyddsåtgärder återinförs som verksamheten behöver förhålla sig till. Länsstyrelsen vill uppmuntra verksamhetsutövare att ta vara på sina erfarenheter kring vilka åtgärder som varit enkla att genomföra i den egna verksamheten och ha en plan för hur de snabbt kan återinföra åtgärder om ett försämrat smittläge skulle kräva det.

– Verksamheter i vårt län har behövt vidta smittskyddsåtgärder under pandemin och vi har sett ett stort engagemang och en vilja bland verksamhetsutövarna att följa lagen, vilket är glädjande. Vi ser också att verksamheterna och samhället i stort har dragit goda lärdomar av de åtgärder man tagit fram. Flera verksamheter har vi även sett nu kommer att behålla fler åtgärder även när lagen inte kräver det. Det rör sig om bland annat handsprit, plexiglas i kassorna och skyltar om att hålla avstånd, säger Kristoffer Hellberg, enhetschef för enheten för tillsyn enligt covid-19-lagen vid Länsstyrelsen Östergötland.

Frivilliga åtgärder för att minska smittspridningen

  • Bibehålla goda hygienrutiner och erbjuda handsprit.
  • Informera om att det är viktigt att stanna hemma om du är sjuk.
  • Ha en plan för hur verksamheten snabbt kan återinföra smittskyddsåtgärder om det krävs i ett försämrat smittläge.
  • Planera verksamheten utifrån lokalernas och deltagarnas förutsättningar, exempelvis genom att erbjuda alternativ till fysiska köer eller ha avståndsmarkeringar på golvet.
  • Tänka på att luftvägsinfektioner sprids lättare när många människor vistas i trånga utrymmen under lång tid.

RELATERADE ARTIKLAR

Kommunstyrelsen i Linköping beslutar nu med största sannolikhet att avveckla Linbike vid sitt sammanträde...
Igår kväll fick polisen ett samtal om bedrägeri riktat mot en äldre kvinna i...
Region Östergötland erbjuder nu en tredje vaccindos mot covid-19 till personer från 60 till...

FÖLJ LKPG.NEWS

3,425FöljareGilla
81FöljareFölj
14FöljareFölj

VÄDRET I LINKÖPING

Linköping
molnigt
-1 ° C
0.2 °
-1.9 °
85 %
3.6kmh
75 %
ons
-1 °
tor
0 °
fre
2 °
lör
2 °
sön
1 °