0.2 C
Linköping
torsdag, december 9, 2021

Kommunfullmäktige ”Live” i Stadshuset

Efter att ha haft sammanträden med reducerat antal ledamöter och därefter anordnat helt digitala sammanträden under pandemin återgår nu kommunfullmäktige med rätt antal ledamöter och på plats i Stadshuset.

För många människor är det en befrielse att komma bort från skärm och tangentbord när man ska möta andra människor. Möten och sammanträden blir mer levande och skapar för det mesta en mer demokratisk miljö.

Nu är det på riktigt

Den 29 september lättade de flesta restriktioner som införts på grund av coronapandemin vilket öppnade för större fysiska samlingar igen. En samling som påverkats är Linköpings kommunfullmäktige som under våren 2020 först gick ner till halv styrka under sina sammanträden för att skapa avstånd i fullmäktigesalen i stadshuset berättar kommunen på sin digitala hemsida.

Flyttade runt

Efter sommaren 2020 flyttades sammanträdena sedan till en större lokal i Linköping, Konsert & Kongress, för att åter kunna ha samtliga ledamöter närvarande men ändå hålla avstånd. Senare under hösten, när smittspridningen ökade, övergick man dock till helt digitala fullmäktigesammanträden vilket man har kört sedan dess. Den 26 oktober blir första gången på ett och ett halvt år som samtliga 79 ledamöter ses igen i kommunfullmäktigesalen. I och med återgången öppnas även möjligheten för åhörare att återigen följa sammanträdena på plats i stadshuset.

– Det var till en början tufft, inte minst för de anställda i vår kommunala förvaltning, att göra den här förändringen. Rättsläget, som inledningsvis var oklart kring digitala fulllmäktigemöten, var också en stressfaktor, säger kommunfullmäktiges ordförande Lars Vikinge (C). Men efter att förvaltningsrätten prövat och godkänt lagligheten i digitala sammanträden – i kombination med tydlighet kring vilka krav som måste vara uppfyllda – släppte en del av pressen säger Lars Vikinge och fortsätter.

– Jag menar också att våra ledamöter hanterat dessa möten på ett mycket bra sätt, liksom våra anställda som arbetat med det. Sammanfattningsvis har de digitala sammanträdena varit betydligt mer ansträngande att hantera, men demokratins funktioner har fungerat och levererat de beslut som krävs – vilket är det helt avgörande.

Stadshuset fyller 100 år – firar med Elfström

– Det känns oerhört skönt att vi nu får återgå till fysiska möten igen. Vi tar det dock steg för steg. Dels genom att det första mötet ”bara” kommer att hålla på till klockan 17. Dels genom att såväl cafeterian som Verdesalen i stadshuset kommer att utrustas med bildskärmar, där ersättare och andra kan följa sammanträdet. Detta för att undgå trängsel i kommunfullmäktigesalen, säger Lars Vikinge.

– Jag är också väldigt glad över att vi nu, om än en månad sent, får fira Linköpings stadshus första 100 år som stadshus genom att en bok om stadshusets historia kommer att delas ut vid sammanträdet. Bokens författare, Gunnar Elfström, kommer också att förgylla sammanträdet med sin närvaro och han kommer då att ge en kort presentation av stadshusets historia.

RELATERADE ARTIKLAR

Kommunstyrelsen i Linköping beslutar nu med största sannolikhet att avveckla Linbike vid sitt sammanträde...
Igår kväll fick polisen ett samtal om bedrägeri riktat mot en äldre kvinna i...
Region Östergötland erbjuder nu en tredje vaccindos mot covid-19 till personer från 60 till...

FÖLJ LKPG.NEWS

3,425FöljareGilla
81FöljareFölj
14FöljareFölj

VÄDRET I LINKÖPING

Linköping
mulet
0.2 ° C
1 °
-1.7 °
87 %
6.7kmh
90 %
tor
0 °
fre
2 °
lör
2 °
sön
0 °
mån
-2 °