-0.1 C
Linköping
onsdag, december 8, 2021

Trygga familje- och jourhem efterlyses

Ett drygt femtiotal barn i olika åldrar behöver varje år komma till ett familjehem. Idag har Linköpings kommun kontrakt med cirka 140 familjehem och jourhem.

I ett jourhem tar en familj med kort varsel emot barn som behöver omedelbart skydd eller stöd för en kortare tid.
– Den vanligaste familjehemsplaceringen är en tonåring som bor i ett familjehem under några år. Ibland bor barnet eller ungdomen kvar där under hela sin uppväxt, säger resurskoordinator Mattias Eriksson på Frivilligcentrum på kommunens hemsida.

Alternativ till institution
Familjehemmen är alternativ till institutionsvård. De tar inte emot barn och ungdomar som befinner sig i kriminalitet och missbruk. När en person har den typen av problem behövs oftast professionell hjälp på ett boende med personal dygnet runt.
Det finns också så kallade jourhem. Det är en form av boende där en familj med kort varsel tar emot barn eller ungdomar som behöver omedelbart skydd eller stöd för en kortare tid.

Vill du veta mer
Om du vill veta mer om hur det är att vara familjehem så är du välkommen att delta i ett digitalt lunchmöte den 25 oktober eller den 15 november. Tidigare har Frivilligcentrum endast bjudit in till fysiska träffar.
– Det är olika var i processen man är när man kommer till informationsträffarna. En del har tänkt länge och funderat och känner att nu är det rätt. En del är precis i början av sin process, berättar Mattias Eriksson .

Kompetens och kärlek
Ett familjehem bör vara intresserat av och känna engagemang för utsatta barn. Den person eller de personer som är familjehem bör också ha förmåga att skapa trygghet för barnen exempelvis genom att trösta, ge stöd och råd.
– Det är en stor fördel om familjehemmet har erfarenhet av att ta hand om egna barn eller andras. Att vara flexibel, bra på att hitta lösningar och att man gillar samarbete, är också värdefulla egenskaper, menar Mattias Eriksson .

RELATERADE ARTIKLAR

Kommunstyrelsen i Linköping beslutar nu med största sannolikhet att avveckla Linbike vid sitt sammanträde...
Igår kväll fick polisen ett samtal om bedrägeri riktat mot en äldre kvinna i...
Region Östergötland erbjuder nu en tredje vaccindos mot covid-19 till personer från 60 till...

FÖLJ LKPG.NEWS

3,425FöljareGilla
81FöljareFölj
14FöljareFölj

VÄDRET I LINKÖPING

Linköping
mulet
-0.1 ° C
0.7 °
-1.4 °
82 %
3.6kmh
90 %
ons
-0 °
tor
0 °
fre
2 °
lör
2 °
sön
1 °