0.2 C
Linköping
torsdag, december 9, 2021

VISK blev ”vinnare” i det glömda valet

I mitten av september genomfördes kyrkoval i Sverige. Ett val som länge har betraktats som ”det glömda valet”. I 2017 års kyrkoval var valdeltagande överraskande nog, hela 19 procent, en ökning i ett val som länge har nobbats av många. I kyrkovalet 2021 hade dock deltagandet sjunkit till 17,5procent.

Drygt fem miljoner av kyrkans medlemmar är över 16 år och de var därmed röstberättigade i höstens val 2021.

Val förrättas till kyrkofullmäktige i församling eller pastorat. Val till Stiftsfullmäktige, stiftets högsta beslutande organ, och val till kyrkomötet, som är Svenska kyrkans högsta beslutande organ med 251 ledamöter.

De som ställer upp i kyrkoval kallas för Nomineringsgrupper. Nomineringsgrupperna som registrerades i årets val var tre riksdagspartier och ett tiotal partipolitiskt obundna grupper.

VISK och POSk ökade mest

I årets val blev, som vanligt, socialdemokraterna störst, men partiet minskade med 2,7 procent jämfört med valet 2017. Även centerpartiet och sverigedemokraterna minskade i valet 2021.

En längre debatt före valet huruvida partier ska få ställa upp i kyrkovalet eller ej, ledde förmodligen till att de traditionella politiska partierna minskade mer än vad de obundna grupperna gjorde. Vinnarna fanns istället bland de fristående nomineringsgrupperna som till exempel POSK som fick var femte röst och vänstergruppen VISK som var den grupp som ökade mest.
– Det var verkligen glädjande siffror för oss. Det är en fördubbling av vårt mandat, från 9 till 18 mandat. Vi har varit ute i bostadsområden, gator och torg med flygblad och information. Vi ställde även upp i förra valet och sitter stiftsrådet redan, säger Roger Jönsson som representerar VISK som fick 7,3 procent av rösterna vilket är 4 procent mer än i valet 2017. I och med det valresultatet fick Roger Jönsson ta plats i kyrkofullmäktige i Domkyrkopastoratet.

– Vänstern i svenska kyrkan är ju en politiskt obunden nomineringsgrupp som driver frågor med utgångs punkter från bibeltexter. Vi tar också upp frågor om diakoni, visselblåsare bland annat.

RELATERADE ARTIKLAR

Kommunstyrelsen i Linköping beslutar nu med största sannolikhet att avveckla Linbike vid sitt sammanträde...
Igår kväll fick polisen ett samtal om bedrägeri riktat mot en äldre kvinna i...
Region Östergötland erbjuder nu en tredje vaccindos mot covid-19 till personer från 60 till...

FÖLJ LKPG.NEWS

3,425FöljareGilla
81FöljareFölj
14FöljareFölj

VÄDRET I LINKÖPING

Linköping
mulet
0.2 ° C
1 °
-1.7 °
87 %
6.7kmh
90 %
tor
0 °
fre
2 °
lör
2 °
sön
0 °
mån
-2 °