-0.1 C
Linköping
onsdag, december 8, 2021

LinköpingsListan satsar på investeringar för Linköpings utveckling

Linköpings kommuns senaste ekonomiska prognos över aktuellt resultat den 15e oktober pekar på överskott på 1 miljard kronor och hela 3,5 miljarder i överskott om man räknar in de inklusive kommunala bolagen

Det redovisade överskottet ger stöd för LinköpingsListans (LLs) resonemang om att kommunen har råd att investera i framtida välfärdsutveckling utan att utarma ekonomin. Eller för att citera Michael Cocozza i den senaste budgetdebatten;

LL:s bedömning om ett resursutrymme plus 430 miljoner i ökad verksamhet visar sig vara en högst rimlig bedömning av kommunens ekonomiska läge”.

LinköpingsListan (LL) har tidigare blivit påhoppade för att ”lägga budgetförslag som strider mot kommunallagens krav på balans”. Vidare säger antagonisterna att LL lurar Linköpingsborna när det gäller statsbidragen och att man utgår från ”falska premisser”. I en rad svepande formuleringar på Facebook hävdar kritikerna att LL vill finansiera välfärdens utveckling i kommunen på Stångåstadens hyresgästers och Tekniska verkens kunders bekostnad.

Ellens satsningar

Varför förs dessa dessa påstående om LinköpingsListans budgetförslag fram med en sådan ihärdighet? Svaret på den frågan är väl det att LLs budgetförslag satsar mer än vad alla andra partier gör på investeringar utan att höja kommunalskatten.

Michael Cocozza kommenterar sedan hur LL kan finansiera så pass stora satsningar och ändå uppfylla kommunens krav på en ekonomi i balans.

– I vårt förslag räknar vi med extra statsbidrag som aviserats från regeringens sida. Vårt budgetförslag är inte mer obalanserat än vad Alliansens förslag är som för övrigt också räknar med att få statsbidrag naturligtvis, menar Cocozza och tillägger att en del andra partier inte räknat med det extra statsbidraget eftersom de lagt sina budgetförslag för tidigt.

Bolagspartist eller fullmäktigeledamot?

När det gäller de kommunala bolagen väl och ve anser LL att kommunen självklart ska följa kommunallagens krav.

– Vi har samma ståndpunkter som alliansen kring bolagens hyressättning, avgifter och taxor. Det är ju reglerat lag hur det ska skötas. Vi tycker dock att kommunen kan ta ut mer pengar från Stadshus AB och Tekniska verken än vad Alliansen vill. Det är pengar vi tar ut för att investera i satsningar för att utveckla välfärden i Linköping.

– Stadshus AB är värt cirka 30 miljarder kronor idag dessutom har kommunen kapitaltillgångar på ungefär 8 miljarder i form av obligationer och aktier. Vi tycker att det är rimligt att under fem år använda 150 miljoner per år och att öka utdelningen från kommunens bolag. med 180 miljoner mer än vad Alliansen gör, till åtgärder som skapar trygghet, ordning och reda i kommunen.

Svarar inte LKPG.News

LKPG.News har förgäves försökt att få tag i kommunstyrelsens ordförande och den styrande Alliansens ledare Niklas Borg (M) för en kommentar. På kommunens hemsida deklarerar allianspartierna bland annat:

”Budgeten för 2022 har två tydliga fokus. Det ena är att det är en budget med tydligt trygghetsfokus. Det andra är att budgeten ger våra verksamheter goda förutsättningar för det som nu behöver göras i spåren av pandemin.
Budgeten ger nämnderna full kompensation för pris- och löneökningar och utöver det kraftiga tillskott för återtagande av verksamhet och möjlighet till nya viktiga satsningar. För att ge verksamheterna mer långsiktiga planeringsförutsättningar signalerar Allians för Linköping redan i denna budget att det inte heller är aktuellt med några besparingskrav för 2023.

– Vi tar den ökade otryggheten på största allvar och avser därför genomföra rekordstora satsningar för att både möta den otrygghet som just nu sprider sig i delar av vår kommun men också skapa helt andra förutsättningar än tidigare att långsiktigt bryta segregation och utanförskap för en varaktigt tryggare kommun, säger Niklas Borg (M)”.

RELATERADE ARTIKLAR

Kommunstyrelsen i Linköping beslutar nu med största sannolikhet att avveckla Linbike vid sitt sammanträde...
Igår kväll fick polisen ett samtal om bedrägeri riktat mot en äldre kvinna i...
Region Östergötland erbjuder nu en tredje vaccindos mot covid-19 till personer från 60 till...

FÖLJ LKPG.NEWS

3,425FöljareGilla
81FöljareFölj
14FöljareFölj

VÄDRET I LINKÖPING

Linköping
mulet
-0.1 ° C
0.7 °
-1.4 °
82 %
3.6kmh
90 %
ons
-0 °
tor
0 °
fre
2 °
lör
2 °
sön
1 °