11.9 C
Linköping
torsdag, oktober 28, 2021

Debatt om kommunens ekonomi fortsatte i sociala media

Efter en maraton lång debatt i kommunfullmäktige om kommunens budget 2022 klubbades Alliansens förslag i genom. Naturligtvis präglades förslag och debatt mycket av gängkriminalitet och skjutningar i de ”utsatta områdena”. Men en annan diskussion som fördes under det digitala sammanträdet handlade om hur budgeten ska finansieras.

Med andra ord; Hur ska kommunen betala de satsningar och nivå höjningar som alla partier för fram fast i olika former?

Det är få partier som vill förändra/höja den kommunala skatten. De flesta har självklart med någon form statsbidrags höjningar i sina budgetförslag. En del vill satsa lite mindre pengar på vissa områden än vad en del andra vill göra och så vidare.

Hoppade på LinköpingsListan

När budgetförslaget var klubbat och klart i förra veckan bestämde sig några personer för att fortsätta debatten, i sociala media, hur kommunens ekonomi ska skötas. Den nya hackkycklingen LinköpingsListan (LL) var måltavla för kritikerna.

LinköpingsListan påstås lägga budgetförslag som strider mot kommunallagens krav på balans. Vidare säger antagonisterna att LL lurar Linköpingsborna när det gäller statsbidragen och att man utgår från ”falska premisser”. I en rad svepande formuleringar på Facebook hävdar kritikerna att LL vill finansiera välfärdens utveckling i kommunen på Stångåstadens hyresgästers och Tekniska verkens kunders bekostnad.

Vem lurar vem?

Naturligtvis reagerar LLs talesperson i kommunfullmäktige, Michael Cocozza, kraftfullt på den hårda kritik som personerna på Facebook framför.

– Först vill jag säga att jag är besviken över den ton som används av politikerna som kritiserar oss. Man kan inte använda ord som att vi lurar väljare i Linköping, utbrister Cocozza och fortsätter att kommentera hur LL hanterar finansiering och kommunens krav på en ekonomi i balans.

– I vårt förslag räknar vi med extra statsbidrag som aviserats från regeringens sida. Vårt budgetförslag är inte mer obalanserat än vad Alliansens förslag är som för övrigt också räknar med att få statsbidrag naturligtvis, menar Cocozza och tillägger att en del andra partier inte räknat med det extra statsbidraget eftersom de lagt sina budgetförslag för tidigt.

– Det är ett systemfel att kommunerna ska besluta om sina budgetar så pass tidigt. Det är bättre om man tar beslut om budgeten i november.

Representant för bolaget eller fullmäktige?

När det gäller de kommunala bolagen väl och ve anser LL att kommunen självklart ska följa kommunallagens krav.

– Vi har samma ståndpunkter som alliansen kring bolagens hyressättning, avgifter och taxor. Det är ju reglerat lag hur det ska skötas. Vi tycker dock att kommunen kan ta ut mer pengar från Stadshus AB och Tekniska verken än vad Alliansen vill. Det är pengar vi tar ut för att investera i satsningar för att utveckla välfärden i Linköping.

– Stadshus AB är värt cirka 30 miljarder kronor idag dessutom har kommunen kapitaltillgångar på ungefär 8 miljarder i form av obligationer och aktier. Vi tycker att det är rimligt att under fem år använda 150 miljoner per år och att öka utdelningen från kommunens bolag. med 180 miljoner mer än vad Alliansen gör, till åtgärder som skapar trygghet, ordning och reda i kommunen.

RELATERADE ARTIKLAR

Willys och Hemköp har stora it-störningar, enligt uppgifter till Aftonbladet. Leveranser ska påverkas och det...
Polisen, strax efter klockan 02.00, larmades till Skäggetorps centrum i Linköping med anledning...
På söndag, den 24 oktober firas FN-dagen över hela världen. I Linköping bjuder Sveriges...

FÖLJ LKPG.NEWS

3,425FöljareGilla
81FöljareFölj
14FöljareFölj

VÄDRET I LINKÖPING

Linköping
mulet
11.9 ° C
12.7 °
11.2 °
78 %
3.6kmh
90 %
tor
12 °
fre
14 °
lör
13 °
sön
11 °
mån
10 °