11.9 C
Linköping
torsdag, oktober 28, 2021

Skaffa dig en krislåda – denna vecka är det Krisberedskapsvecka

Med start idag, den 27 september och till och med på söndag den 3 oktober pågår dennationella Krisberedskapsveckan. Det är en årlig informationskampanj som ska öka människors motståndskraft inför samhällskriser.

Även under extrema förhållanden som kris och krig är det viktigt att bevara ett öppet och demokratiskt samhälle. Man kan skydda och försvara demokratin på många olika sätt. Att vara källkritisk och påläst är ett sätt, att ta ansvar för den egna krisberedskapen är ett annat. 

– Om du skaffar dig en krislåda och lär känna din granne, så att ni kan hjälpas åt vid en kris, då är du även med och bidrar till Sveriges krisberedskap. En av de största tillgångarna under en kris är vår vilja att hjälpa varandra. Under pandemin har vi sett flera goda exempel på hur människor ställer upp för varandra, till exempel genom att handla åt en äldre granne, säger säkerhetsstrateg Fredrik Rask, i ett uttalande på kommunens webbplats.

Ytterligare ett sätt att bidra till en god krisberedskap är att engagera sig i en förening eller frivillig organisation. En av dem som engagerat sig är Solweig Hällvall som är medlem i FRG, Frivilliga resursgruppen, sedan 2019.

– Jag kände inte till FRG sedan tidigare, utan det var via en vän som jag fick kontakt med FRG. Jag tyckte att det passade mig eftersom jag jobbat som chef i 25 år inom Stockholms läns landsting och Försäkringskassan och alltid varit intresserad av samhällsfrågor och att möta människor i olika sammanhang. Jag mår bra av att hjälpa andra, berättar Solweig.

Som FRG:are är Solweig ofta ute och träffar människor för att skapa trygghet i ett område där det är oroligt eller till exempel vid skolavslutningar.

Läs mer här:

Om krisen kommer:

Föregående artikelHelikopter över Linköping
Nästa artikelTvå stal elsparkcykel

RELATERADE ARTIKLAR

På söndag, den 24 oktober firas FN-dagen över hela världen. I Linköping bjuder Sveriges...
Alliansen, med stöd av SD, förbereder just nu ett skifte för hemtjänsten som innebär...
Idag, den 14 oktober, infaller "Räkmackans dag" och orsakar högtryck hos de som säljer...

FÖLJ LKPG.NEWS

3,425FöljareGilla
81FöljareFölj
14FöljareFölj

VÄDRET I LINKÖPING

Linköping
mulet
11.9 ° C
12.7 °
11.2 °
78 %
3.6kmh
90 %
tor
12 °
fre
14 °
lör
13 °
sön
11 °
mån
10 °