11.9 C
Linköping
torsdag, oktober 28, 2021

Detta påverkar ”Tinnis” i framtiden

Skärpta krav och ny bebyggelse är några faktorer som påverkar framtidens Tinnerbäcksbad. I höst väntas nya beslut om den framtida utformningen. Om detta berättar nu Linköpings kommun på sin webbplats.

Tinnerbäcksbadet, eller Tinnis som utebadet och området brukar kallas, har förändrats mycket sedan starten 1938. Nu genomgår det en ny förändring för att anpassas till framtidens Linköping och Linköpingsbor.

I och med bygget av nya simhallen och framväxandet av nya bostäder, skola och parkering skapas Linköpings nya innerstadskvarter Folkungavallen. I det kommer även Tinnisområdet att utvecklas och kan inte se ut som tidigare.

Den gamla badsjön stängdes efter badsäsongen 2019 i samband med att simhallsbygget startade och är nu en del av byggarbetsplatsen. Just nu pågår arbetet med hur Tinnisområdet ska utformas, efter det att nya simhallen är färdig och den gamla har rivits. Men att det inte kan se ut exakt som tidigare är givet flera skäl.

– Storleken och placeringen av den nya simhallen påverkar hela området. En sak vi måste ta hänsyn till är höjdskillnaden från simhallen ner till Tinnnisområdet. Den är ungefär sex meter och för att det inte ska bli alltför brant måste den planas ut, säger Ulf Johansson-Lorin, verksamhetsstrateg på Miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen, i samma pressutskick.

Lyfta bäcken

Tinnerbäcken rinner i dag i en kulvert under området där den gamla badsjön låg. Men i samband med att detaljplanen för den nya simhallen antogs av kommunfullmäktige i november 2017 blev även följden att bäcken ska lyftas upp till marknivå.

– Som vi har sett exempel på, på flera platser i Sverige den senaste tiden, behöver vi ha en beredskap för ökade regnmängder och stora vattenflöden i framtiden. Med hänsyn till det räcker inte nuvarande kulvert till och Tinnerbäcken måste lyftas upp. Vattnet måste också få plats att stiga vilket gör att det måste finnas ytor längs bäcken där vattnet kan rinna utan att orsaka skada, säger Peter Arnesson, miljöplanerare på Miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen.

En annan faktor att ta hänsyn till är att om det skulle anläggas en ny konstgjord badsjö på platsen så kan den inte utformas på samma sätt som den gamla. När den förra badsjön anlades 1938 fanns inte de lagstadgade krav på vattenkvalitet från Folkhälsomyndigheten som finns i dag.

– Formellt sett kommer en eventuell ny badsjö att vara en badanläggning med samma myndighetskrav som en badbassäng när det gäller till exempel vattenkvalitet. Det påverkar i sin tur reningsverkets storlek och mängden vattenreningskemikalier som behöver hanteras, säger Hans Mayer, sakkunnig på Kultur- och fritidsförvaltningen.

Beslut kommer

Än så länge finns inget beslut kring hur området ska utformas men en utredning har visat på tre möjliga förslag; ett med fokus på badanläggning med maximerad vattenyta, ett med fokus på parkmiljö och ett med fokus på badlandskap med äventyrsbad. Gemensamt i alla tre förslagen är att 50-metersbassängen finns kvar och att det på samma sida av den tidigare badsjön ska tillkomma en undervisningsbassäng och en barnbassäng. Förslagen har presenterats för politikerna och en beredningsgrupp har bildats för att behandla frågan. Ett beslut väntas tas i kommunfullmäktige under hösten.

Riva simhallen

Oavsett vilket förslag det blir kan en byggstart av området inte påbörjas förrän den nya simhallen är klar och nuvarande simhall har rivits. Den nya simhallen är färdig till hösten 2022 och den gamla är tänkt att rivas under 2023. Preliminär byggstart av området är därför satt till 2024 och beräknas då vara färdigbyggt 2026.

RELATERADE ARTIKLAR

På söndag, den 24 oktober firas FN-dagen över hela världen. I Linköping bjuder Sveriges...
Alliansen, med stöd av SD, förbereder just nu ett skifte för hemtjänsten som innebär...
Idag, den 14 oktober, infaller "Räkmackans dag" och orsakar högtryck hos de som säljer...

FÖLJ LKPG.NEWS

3,425FöljareGilla
81FöljareFölj
14FöljareFölj

VÄDRET I LINKÖPING

Linköping
mulet
11.9 ° C
12.7 °
11.2 °
78 %
3.6kmh
90 %
tor
12 °
fre
14 °
lör
13 °
sön
11 °
mån
10 °