28.2 C
Linköping
lördag, augusti 13, 2022

Krönika: Jerry Prütz om den senaste tidens skjutningar – ”Det är inte kulan som dödar, det är hålet”

Den senaste tiden har det, som säkert inte undgått en endaste Linköpingsbo, skett en rad brutala mord på unga, kriminella män. Dessa har skjutits ihjäl på öppen gata eller inne på ett köpcentrum med illegala vapen. Nu är det dags för polisen och ansvariga politiker att göra något åt den goda tillgången på skjutvapen i Linköping.

Låt oss först slå fast att det finns tre grupper i Sverige som har rätt att bära vapen, förutom militären, och det är polisen, jägare och sportskyttar. De två sista grupperna har licens för sina vapen och denna kan snabbt återkallas om man begått minsta lilla brott.

I princip alla andra skjutvapen är med andra ord olagliga eller illegala som det också heter.

Att skaffa sig ett skjutvapen i, låt oss säga, Skäggetorp, är inte så mycket svårare än att lämna in en stryktipsrad.

Kort sagt. Tillgången på skjutvapen är god och detta trots de vapenamnestier som gjorts under de senaste åren. Jag skulle vilja påstå att dessa är, i princip, verkningslösa och mer av signalpolitisk karaktär än ett sätt att avväpna gängen.

Men visst, en hel del vapen kommer in och då i form av farbror Arnes gamla hagelsprakare som blev kvar i dödsboet. Att tro att något av gängen skulle rusta ner och stå med mössan i hand och lämna in sina vapenarsenaler är lika troligt som att LHC skulle vinna SHL.

De poliser jag pratat med är rörande överens om att vapnen som använts vid de senaste dödsskjutningarna kommer från Östeuropa. Att de smugglas in, alternativt skickas hit med post eller beställs över Darknet. Det är troligen bara att be en datakunnig femteklassare om hjälp så är saken biff.

På frågan hur man ska komma åt dessa vapen känns det nästan som myndigheten gett upp. Att det inte går att stoppa införseln av skjutvapen och det är ett illavarslande tecken.

Strängare straff för vapenbrott är en sak men då är det också försent, vi måste stoppa inflödet nu. Ge Tullen ännu mer mandat och resurser är en väg att gå. Att störa de kriminella än mer och visitera dem på ort och ställe, stup i kvarten kan vara en annan.

Men till sist är det alltid upp till individen och den som väljer att beväpna sig. Det är alltid den som håller i vapnet som är ansvarig. Som bekant är det inte kulan som dödar utan hålet.

Det är inte bristen på fritidsgårdar, trasiga leksaker eller dåliga betyg som avlossar vapen. Det är unga, osäkra pojkar som behövt tydliga gränser, en manlig förebild och en vettig framtid utan att vilja bli kriminell. Vill man sedan hålla på med vapen är sportskytte en utmärkt hobby. Det är dock en helt annan sak.

Läsarbild.

Krönika av Jerry Prütz: ”Vi behöver inte fler poliser – vi behöver färre kriminella” – Lkpg.News

RELATERADE ARTIKLAR

Det var vid 17.30-tiden som polis och ambulans larmades om att en kvinna fallit...
Polisen har hittills detta dygn hanterat ett 25-tal rutinärenden, huvudsakligen utan brottsmisstankar. Ingen har...
Polisen fick, under torsdagens förmiddag, samtal från Carlsundsutbildnings centrum i Motala om att en...

FÖLJ LKPG.NEWS

3,582FöljareGilla
81FöljareFölj
15FöljareFölj

VÄDRET I LINKÖPING

Linköping
molnigt
28.2 ° C
28.7 °
27.2 °
40 %
2.1kmh
67 %
lör
30 °
sön
31 °
mån
29 °
tis
32 °
ons
28 °