14.6 C
Linköping
torsdag, juni 8, 2023

Samarbete för vaccination

Att öka takten när det kommer till att vaccinera östgötarna har samarbete varit nyckeln skriver Region Östergötland på sin webbplats.

När åldersgruppen 16-17-åringar erbjöds vaccin mot covid-19 var det inledningsvis ett ganska högt intresse hos ungdomarna i Mjölby kommun.
Bokningstakten mattades dock av snabbt och kommunen började att titta på lösningar för nå ungdomarna och höja vaccinationstäckningen. 

– Det var lite svårt att få eleverna att komma, så det var ett förslag från rektorerna på gymnasieskolorna som erbjöd sig att samordna att eleverna kommer i väg. Det blev även stort ja direkt från alla lärare att kunna vaccinera sig på lektionstid, säger Maria Karlström, enhetschef på elevhälsan i Mjölby kommun, i ett pressmeddelande.

Tillsammans med Region Östergötland hittade kommunen snabbt enkla och effektfulla grepp för att få fler i åldersgruppen att vaccinera sig.

Regionen öppnade upp specialspår på vaccinationscentralen i Galleria Kvarnen där ungdomarna under skoltid kan komma på bestämda drop-in tider.
Under de aktuella tiderna finns skolsköterskor från kommunen på plats för att öka tryggheten hos gymnasieeleverna.

– De är vana att vaccinera ungdomar och det kan ju vara en grupp som kan vara lite rädda för att ta sprutor. Så tryggheten att skolsköterskorna varit på plats har varit viktig och möjligheten att kunna ta sig dit i grupp eller med någon kompis, säger Maria Karlström.

För att få till bra flöden har kommunikationen till elever och föräldrar om den här möjligheten spridit sig över de två gymnasieskolorna i Mjölby. Under vecka 35 riktades fokus mot Dackeskolan. Under vecka 36 var det Kungshögaskolans tur.

– Vi har haft ett tätt samarbete med skolsköterskorna. Nyckeln har varit förenklingen genom korta kommunikationsvägar till föräldrarna, som behöver skriva på en samtyckesblankett, och att eleverna har kunnat gå på skoltid utan att behöva boka tid, säger Kerstin Davidsson.

Effekten på satsningen har synts tydligt. Vaccinationstäckningen i åldersgruppen har ökat under de sista veckorna.

– Vi ligger på ungefär 66 procent i Mjölby. Det kan jämföras med att åldersgruppen inte nått upp till 60 procent på flera av de andra stora orterna i länet. Sifforna kan självklart vara bättre. Vi tvingar ingen, men det är viktigt att det finns enkla vägar till vaccinationen, säger Kerstin Davidsson.

Vaccinationscentralen i Mjölby stänger den 19:e september. Alla 16-17-åringar som vaccinerats har fått tid för dos två på vårdcentralen i Mjölby.

– Det var ett initiativ från vårdcentralen som kom med förslaget. Det är också en viktig del i den här kedjan, att ungdomarna kan få sin andra dos i Mjölby och inte behöva ta sig till vaccinationscentralerna i Motala eller Linköping.

RELATERADE ARTIKLAR

Med anledning av den pågående coronapandemin kan praktikanter som har nära kontakt med medborgare,...
Det finns nu gott om tider för vaccinering i Östergötland rapporter Region Östergötland på...
Folkhälsomyndigheten vill införa vaccinationsbevis för allmänna sammankomster och offentliga tillställningar inomhus med fler än...

FÖLJ LKPG.NEWS

3,582FöljareGilla
81FöljareFölj
16FöljareFölj

VÄDRET I LINKÖPING

Linköping
klar himmel
14.6 ° C
15.9 °
12.7 °
82 %
1.5kmh
0 %
tor
25 °
fre
19 °
lör
21 °
sön
23 °
mån
24 °