4 C
Linköping
söndag, mars 3, 2024

Gott om tider för vaccinering mot covid-19

Det finns nu gott om tider för vaccinering i Östergötland rapporter Region Östergötland på sin hemsida.

Två doser vaccin mot covid-19 minskar risken för allvarlig sjukdom, men skyddet avtar med tiden. Det är därför viktigt att ta dos tre, särskilt för äldre och personer i riskgrupper.

Smittspridningen av covid-19 ökar i Östergötland för närvarande och den sammantagna belastningen på hälso- och sjukvården är hög beroende på många samtidiga infektioner som influensa och vinterkräksjuka.

Dags för dos tre

Alla som fyllt 18 år erbjuds sedan en tid tillbaka att ta dos 3 av vaccin mot covid-19. Den som är under 65 år kan ta den tredje vaccindosen tidigast sex månader efter andra dosen. För den som är 65 år och äldre gäller fem månader efter dos två.

– Tidigare har vi rekommenderat att man ska vänta med att boka tid till man har fått brev med erbjudande om vaccination. Det är inte längre nödvändigt. Du som vet när du fick den andra dosen kan boka in dig för dos 3 i förväg, så länge det vid vaccinationstillfället gått den tid det ska sedan du fick dos 2, säger Martin Magnusson, biträdande vaccinationssamordnare på regionens hemsida.

Högre än genomsnittet i Sverige

Hittills har drygt 86 procent av östgötarna som är 65 år eller äldre och drygt 35 procent av de som är från 18 år och uppåt tagit dos 3. Det är något högre än genomsnittet för Sverige, där cirka 29 procent av alla i landet som är 18 år och äldre och cirka 79 procent av de som är 65 år och äldre har fått dos 3.

– Färre personer behöver vård på grund av covid-19 nu jämfört med tidigare perioder av hög smittspridning. Det visar att två doser vaccin mot covid-19 minskar risken för allvarlig sjukdom och död. Men eftersom skyddet avtar med tiden, är det viktigt att även ta en tredje dos när den erbjuds. Dos tre verkar också viktig för att skydda mot omikronvarianten av viruset. Vi vill därför uppmana alla att ta emot erbjudandet om en tredje dos, säger Jessica Frisk, vårddirektör.

RELATERADE ARTIKLAR

Folkhälsomyndigheten vill införa vaccinationsbevis för allmänna sammankomster och offentliga tillställningar inomhus med fler än...
Från och med idag, onsdagen den 29 september slopas deltagartaket för allmänna sammankomster, offentliga...
Onsdagen den 22 september har alla vård- och vaccinationscentraler i hela Östergötland öppet för...

FÖLJ LKPG.NEWS

3,582FöljareGilla
81FöljareFölj
16FöljareFölj

VÄDRET I LINKÖPING

Linköping
dimma
4 ° C
4.2 °
1.7 °
95 %
2.6kmh
100 %
sön
9 °
mån
6 °
tis
1 °
ons
5 °
tor
3 °