24.2 C
Linköping
måndag, juli 26, 2021

Debatt: Socialdemokraterna sviker barn och unga i behov av vård

Köerna till både ungdomshälsan och BUP växer sig långa i Östergötland. För varje enskilt barn eller ungdom får det konsekvenser här och nu, men kan också få svåra konsekvenser långsiktigt. Det menar Matilda Ekeblad (M), ledamot i regionstyrelsen, samtidigt som hon riktar stark kritik mot socialdemokraterna för passivitet i frågan. 

Under rådande pandemi har ungdomshälsan i Östergötland tvingats begränsa sin verksamhet. Samtidigt vet vi att pandemin, till följd av isolering och ensamhet, har påverkat ungas psykiska hälsa negativt och lett till ett ökat tryck av unga i behov av stöd, säger Matilda Ekeblad (M), ledamot i regionstyrelsen.

–       Väntetiderna till samtalsmottagningen är nu en månad och till barnmorskemottagningen sex veckor. Exempelvis har provtagning för könssjukdomar och preventivrådgivning fått prioriterats bort. Vad det kan få för konsekvenser tror jag att vi alla inser, fortsätter Matilda Ekeblad.

–       Men om möjligt än mer alarmerande är väntetiderna till BUP. Endast 34,7 % (april 2021) får komma på sitt första besök inom den tid man har rätt till. Och bara häpnadsväckande 5,3 % (april 2021) får sin utredning påbörjad inom 30 dagar, konstaterar Matilda Ekeblad.

–       Det här är fullständigt oacceptabelt och ansvaret bärs av Socialdemokraterna. De kan inte stoppa huvudet i sanden längre och blunda för problemet. Det duger heller inte att skylla på pandemin, för i ärlighetens namn fanns det stora problem med tillgängligheten redan innan. Östergötlands barn och unga måste kunna lita på att de kan få den vård de behöver och har rätt till i tid, avslutar Matilda Ekeblad.

Föregående artikelStenkastning i city
Nästa artikelInbrott i Ljungsbro

RELATERADE ARTIKLAR

Problemet med psykisk ohälsa och självmord har länge varit ett stort samhällsproblem och en...
Visst är det härligt med firande i samband med studenten och skolavslutningar men det...
Den personlig lockdown som rekommenderats senaste veckorna i Östergötland förlängs till och med till...

FÖLJ LKPG.NEWS

3,317FöljareGilla
69FöljareFölj
15FöljareFölj

VÄDRET I LINKÖPING

Linköping
molnigt
24.2 ° C
25.2 °
22.7 °
65 %
4.6kmh
75 %
mån
24 °
tis
24 °
ons
26 °
tor
20 °
fre
20 °