9.2 C
Linköping
måndag, oktober 25, 2021

Debatt: Socialdemokraterna sviker barn och unga i behov av vård

Köerna till både ungdomshälsan och BUP växer sig långa i Östergötland. För varje enskilt barn eller ungdom får det konsekvenser här och nu, men kan också få svåra konsekvenser långsiktigt. Det menar Matilda Ekeblad (M), ledamot i regionstyrelsen, samtidigt som hon riktar stark kritik mot socialdemokraterna för passivitet i frågan. 

Under rådande pandemi har ungdomshälsan i Östergötland tvingats begränsa sin verksamhet. Samtidigt vet vi att pandemin, till följd av isolering och ensamhet, har påverkat ungas psykiska hälsa negativt och lett till ett ökat tryck av unga i behov av stöd, säger Matilda Ekeblad (M), ledamot i regionstyrelsen.

–       Väntetiderna till samtalsmottagningen är nu en månad och till barnmorskemottagningen sex veckor. Exempelvis har provtagning för könssjukdomar och preventivrådgivning fått prioriterats bort. Vad det kan få för konsekvenser tror jag att vi alla inser, fortsätter Matilda Ekeblad.

–       Men om möjligt än mer alarmerande är väntetiderna till BUP. Endast 34,7 % (april 2021) får komma på sitt första besök inom den tid man har rätt till. Och bara häpnadsväckande 5,3 % (april 2021) får sin utredning påbörjad inom 30 dagar, konstaterar Matilda Ekeblad.

–       Det här är fullständigt oacceptabelt och ansvaret bärs av Socialdemokraterna. De kan inte stoppa huvudet i sanden längre och blunda för problemet. Det duger heller inte att skylla på pandemin, för i ärlighetens namn fanns det stora problem med tillgängligheten redan innan. Östergötlands barn och unga måste kunna lita på att de kan få den vård de behöver och har rätt till i tid, avslutar Matilda Ekeblad.

Föregående artikelStenkastning i city
Nästa artikelInbrott i Ljungsbro

RELATERADE ARTIKLAR

Den 8-14 november är det dags för årets upplaga av East Sweden innovation week....
Goda livsvillkor för alla invånare i Östergötland. Det är den övergripande målbilden för ”Utvecklingsstrategi...
Med start måndagen den 11 oktober erbjuder nu Region Östergötland alla ungdomar i åldern...

FÖLJ LKPG.NEWS

3,425FöljareGilla
81FöljareFölj
15FöljareFölj

VÄDRET I LINKÖPING

Linköping
klar himmel
9.2 ° C
9.4 °
9 °
74 %
4.6kmh
0 %
mån
9 °
tis
11 °
ons
13 °
tor
15 °
fre
15 °