12.5 C
Linköping
onsdag, september 22, 2021

50 personer begår självmord i länet varje år – nu tar regionen fram strategi

Problemet med psykisk ohälsa och självmord har länge varit ett stort samhällsproblem och en tragedi för dem som drabbas. Nu har Region Östergötland i samverkan med länets kommuner och andra aktörer tagit fram en strategi för att förebygga suicid i Östergötland.

Varje år tar omkring 1500 personer sitt liv i Sverige, varav cirka 50 i Östergötland. Forskning visar att det är möjligt att förebygga suicidhandlingar, men det kräver en bred ansats där många samhällsaktörer samverkar och samordnar sina insatser. Riksdagen har antagit en nollvision för suicid, vilken innebär att ingen ska hamna i en så utsatt situation att suicid upplevs vara den enda utvägen.

– Varje självmord är en outsäglig tragedi och ett misslyckande för hela vårt samhälle. Den som går i självmordstankar måste få hjälp och stöd snabbare. Därför är en länsgemensam strategi viktig för att stärka insatserna och det förebyggande arbetet mot suicid i hela länet, säger regionstyrelsens ordförande Kaisa Karro (S), i ett pressmeddelande.

Förebygga självmord

Att förebygga suicid är ett av de prioriterade områdena i Region Östergötlands treårsbudget. Regionstyrelsen och hälso- och sjukvårdsnämnden har i veckan fattat beslut om Strategi för suicidprevention i Östergötland 2021-2025. Strategin har tagits fram med utgångspunkt från det nationella handlingsprogrammet och förankrats i samverkan med länets kommuner, Länsstyrelsen, Polismyndigheten, Räddningstjänsten, SOS Alarm Svenska kyrkan och Riksförbundet SPES (Suicidprevention och efterlevandes stöd) i Östergötlands län.

– Gemensamt arbete och samverkan mellan flera aktörer är ett måste för att rädda liv, men också för att förbättra stödet till anhöriga efter att någon har begått självmord, säger Kaisa Karro (S).

Strategin ska fungera som en gemensam vägvisare för det suicidpreventiva arbetet i Östergötlands län genom att ange insatsområden som långsiktigt kan bidra till att utveckla arbetet hos parterna.

Föregående artikelDrönare kraschade i Berga
Nästa artikelLarm om brand i Tallboda

RELATERADE ARTIKLAR

Onsdagen den 22 september har alla vård- och vaccinationscentraler i hela Östergötland öppet för...
Att öka takten när det kommer till att vaccinera östgötarna har samarbete varit nyckeln...
Köerna till både ungdomshälsan och BUP växer sig långa i Östergötland. För varje enskilt...

FÖLJ LKPG.NEWS

3,380FöljareGilla
81FöljareFölj
15FöljareFölj

VÄDRET I LINKÖPING

Linköping
lätt molnighet
12.5 ° C
12.5 °
12.5 °
57 %
3.7kmh
16 %
ons
17 °
tor
13 °
fre
13 °
lör
15 °
sön
17 °