12.5 C
Linköping
onsdag, september 22, 2021

Kulturveckan: Dan Berg skriver 89 nya fabler

Han heter Dan Berg och är lärare, teaterman och poet. Under den just nu pågående kulturveckan i Linköping presenterar han sin nya diktsamling “Fågelkväden signerade Dan Berg”.

Han är något av kulturens gossen Ruda i Linköping då Dan Berg har åsikter om det mesta från Lars Winnerbäcks “Nyponpris” till var ett kulturhus bör vara placerat. Nu är han alltså aktuell med en 89 nya dikter i samlingen “Fågelkväden signerade Dan Berg”. En titel som ställer mer frågar än vad den ger svar.

-Jag ville skriva nya fabler som satte in djuren och då fåglarna i dagens samhälle, säger Dan Berg när vi talas vid under en solig eftermiddag i Linköping. En stad han gillar och trivs i, kanske tvärt emot vad man trott, då han ofta ondgjort sig över saker. Men mer om det senare.

-De fabler som finns är sedan antiken och jag tyckte att det var dags att skriva nya. Min nya diktsamling innehåller 89 stycken. Från början var det 120 stycken men jag har strukit ner det och i ärlighetens namn så höll några inte måttet helt enkelt, säger han med självkritik i rösten.

Tranströmmer

Diktsamlingen tog ungefär ett år att sammanställa. Vill man ha ett eget exemplar hör man bara av sig till honom så löser han det.

Vi pratar om poesi och de poeter han gillar. Namn som Tranströmmer, Fröding och Boye dyker upp. Det är från dem han hämtar inspiration. Sedan gör han självklart något eget av det. Som att betrakta Linköping, Sverige och världen utifrån ett fågelperspektiv.

Dan Berg gillar diskussion och satir. Han tycker att hans, ibland, salta ord ska tas med just en skopa salt och se det som något man kan samlas runt för att sedan driva kulturlivet i Linköping framåt.

-Mitt nästa projekt är dock en kortfilm som ska heta “Kanalsimmaren”, säger han och låter lite hemlighetsfull.

Se Dan Berg läsa sina dikter här:

RELATERADE ARTIKLAR

Den nya simhallen bli allt mer färdig och nu är ett nytt och grönt...
Efter det senaste mordförsöket i Ryd har Linköpings kommun nu valt att förstärka och...
Nu har du som är Linköpingsbo och väljs ut att delta i en undersökning...

FÖLJ LKPG.NEWS

3,380FöljareGilla
81FöljareFölj
15FöljareFölj

VÄDRET I LINKÖPING

Linköping
lätt molnighet
12.5 ° C
12.5 °
12.5 °
57 %
3.7kmh
16 %
ons
17 °
tor
13 °
fre
13 °
lör
15 °
sön
17 °