-0.7 C
Linköping
fredag, mars 1, 2024

Corona: Billiga självtester börjar säljas på Lidl

På måndag kommer Lidl att börja sälja CE-märkta självtester för Covid-19 i sina butiker, skriver butikskedjan i ett pressmeddelande på onsdagen.

Testet, som är av typen antigentest, är godkänt för privatpersoner och är framtaget för att snabbt kunna upptäcka om en person har SARS CoV-2 under de första sju dagarna av symptom eller vid misstanke om sjukdom.

– Vi ser de självtester vi nu börjar sälja som ett komplement till sjukvårdens testningsverksamhet och en viktig service till våra kunder. Vi tror att många av våra kunder kommer att uppskatta möjligheten att enkelt kunna utföra ett självtest hemma, säger Robert Stekovic, kommersiell direktör på Lidl Sverige.

Testet är CE-märkt och godkänt för privatpersoner av ett oberoende företag. Varje förpackning innehåller fem separata tester och kostar 299 kr. Kunder får köpa max tre förpackningar per person.

Folkhälsomyndigheten rekommenderar antigentester främst för symtomatiska personer. Testet kan tas på både vuxna och barn, men barn under 14 år bör få hjälp av en vuxen när testet tas.

Ett testkit innehåller en provtagningspinne för att kunna ta ett så kallat svabbprov i näsan, ett provrör med vätska och en testkasett. Om svaret är positivt framträder två röda streck i testkassetten efter 15–20 min. Vid positivt svar bör man genast kontakta 1177 eller sin vårdcentral.

Läs mer om antigentester på Folkhälsomyndighetens hemsida.

RELATERADE ARTIKLAR

Jula återkallar solsängar av märket Kayoba på grund av mycket allvarlig klämrisk. Det gäller gäller...
Coop återkallar Änglamark Thousand Island dressing med bäst före-datum 28-05-2021, 16-07-2021 och 22-10-2021. Rester...
Cloetta återkallar Malacoklubbor sålda under januari och februari i år med anledning att det...

FÖLJ LKPG.NEWS

3,582FöljareGilla
81FöljareFölj
16FöljareFölj

VÄDRET I LINKÖPING

Linköping
mulet
-0.7 ° C
-0 °
-1 °
96 %
5.7kmh
100 %
fre
7 °
lör
6 °
sön
6 °
mån
6 °
tis
5 °